Hé, mi történt velem? Bunyóztál.

2021. február 13. – 06:52

Hé, mi történt velem? Bunyóztál.
Cory Sandhagen a Frankie Edgar elleni KO-győzelem felé repül Fotó: Chris Unger / Zuffa LLC via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Frankie Edgar a világ egyik legtapasztaltabb MMA-harcosa. A 39 éves amerikai bunyós 2007-ben debütált a UFC-ben, és az elmúlt 14 év alatt 34 meccsen nem kevesebb, mint 7 órát, 40 percet és 51 másodpercet töltött az oktagonban (így hívják az MMA-ban rendszeresített nyolcszögletű „ketrec”-et). A kiváló birkózóalapjait letisztult boksztechnikákkal és aktív lábmunkával kiegészítő Edgar mindig is legendás volt szívósságáról, a Grey Maynarddal vívott klasszikus trilógiája során vívott meccseken például egészen hihetetlen veréseket volt képes átvészelni. Azután persze ahogy gyűltek az agytekervényeiben a bekapott ütések, úgy kezdtek megjelenni Edgar gránitállán is a repedések, az utóbbi években kezdte begyűjteni a KO-vereségeket.

És jött 2021 február 7-e, amikor Edgar a harmatsúlyban (61 kilóban) a kategória egyik klasszisával, Cory Sandhagennel került szembe. A meccsből 28 másodperc telt el, amikor ellenfele tökéletes ugró térdrúgással robbant bele a távolságot lopni próbáló Edgar állába, aki a találattól azonnal elvesztette az eszméletét, és arccal előre zuhant a küzdőtérre.

Sandhagen megoldása fantasztikus volt, a 28 éves MMA-s a tökéletes ütemben, a tökéletes fegyverrel büntette meg Edgar elhajolgatásait, de a KO mégis elsősorban a veterán fejében véghezvitt pusztítás miatt kavart hullámokat a sajtóban. Frankie Edgar az ESPN sportadónak magyar idő szerint pénteken adott interjújában ijesztő utóhatásokról számolt be, korábban nem ismert részletességgel mutatva be, milyen következményei lehetnek annak, ha valakit telibe kap egy ugró térdrúgás – ami lendülete, illetve a kompakt találati felület (a térdkalács) miatt alapból a lehető legdurvább technikának számít.

Egészen addig nem igazán esett le, mi is történt velem, amíg a kulisszák mögött le nem ültettek az orvosi vizsgálatra.

vallotta be Edgar, aki elmondása szerint csak ekkor kérdezte meg a mellette ülő edzőit: „Mi történt?”, mire vezetőedzője, Mark Henry lakonikusan annyit válaszolt: „Bunyóztál.” A KO-jából ébredező MMA-s ekkor döbbent rá arra, nem csak, hogy a bunyóra nem emlékszik (ez viszonylag gyakran megesik néhány keményebb ütés elszenvedése után), hanem arra sem, hogy kivel bunyózott: „Kivel meccseltem?” – „Sandhagennel.”

Megpróbáltam visszaemlékezni, hogyan készültem a fickó ellen, és egész egyszerűen semmi nem jött elő. Arra gondoltam, hogy biztos beugróként vállalhattam a meccset, ezért megkérdeztem: „Mikor írták ki ezt a meccset?”

Edgar másik, jelen lévő edzője döbbenten válaszolta: „Haver, két hónapja. Két hónapja folyamatosan erre készültünk.” A meccsek utáni kötelező orvosi vizsgálatot végző orvos megkérdezte tőle az agyrázkódás-gyanúnál kötelező kérdést, hogy „Mi a mai dátum?”, mire Edgar találgatni kezdett: „Szeptember? December?”. A választ hallva az orvos azonnal elküldte őt egy CT-vizsgálatra. A bunyós állítása szerint pont a mentőautóban kezdett észhez térni, „beugrott a melegítés, sőt, még a bunyó első 20 másodperce is, mondjuk az nem, hogy kisétálok a küzdőtérről”. A kórházból már csak egy kis fejfájással távozott, és a hotelben néhány sajtburger is simán lecsúszott.

Edgar három éven belül elszenvedett harmadik KO-ja után a közösségi felületeken azonnal elkezdték követelni a veterán bunyós visszavonulását, mondván, hogy a volt könnyűsúlyú világbajnoknak aztán már tényleg nem kell bizonyítania. Edgar azonban ezt a döntést edzőire hagyja, az ijesztő élményeket pedig az MMA szerves részének tartja, egyedül azt sajnálja, hogy az elszenvedett KO most már örökké részese lesz ellenfele legendáriumának és a legnagyobb kiütésekből összevágott válogatás-videóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!