Visszavonul a profi tornától Berki Krisztián

2021. február 4. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Torna Szövetség csütörtöki online sajtótájékoztatóján jelentette be visszavonulását Berki Krisztián. Az olimpiai bajnok tornász az évek óta tartó vállsérülésével indokolta döntését.

Berki felidézte: minden vágya az volt, hogy egy versenyen búcsúzhasson el a közönségtől és a pályafutásától, a válla azonban nem bírja tovább a terhelést. „Nagyon sokszor elmentünk a maximumig, vagy még azon is túl, hiszen a vállam lassan két éve olyan állapotban van, hogy az orvosok is azt mondták, hogy nem fogom tudni terhelni. A civil életben tökéletesen elvagyok vele, de az élsportra már nem alkalmas. Hosszú időbe telt, hogy ezt elfogadjam” – mondta.

Az olimpiai, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász a szövetség sportigazgatójaként tevékenykedik majd tovább, idézi az MTI Magyar Zoltánt, a Magyar Torna Szövetség elnökét. (A posztot tavaly decemberben hozta létre a szövetség.) A visszavonult tornász a sportigazgatói címmel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Egy új pályafutás kezdődik, ami talán még jobban is tele lesz kihívásokkal. (…) Nagyon várom az új feladatokat. Továbbra is mindent megteszek annak érdekében, hogy a magyar tornasport a megérdemelt helyén legyen.”

Az Újpesti TE lólengés-specialistája 2004-ben érte el első sikereit a felnőtt nemzetközi mezőnyben: Rio de Janeiróban világkupa-versenyt nyert, a ljubljanai Európa-bajnokságon pedig bronzérmes lett. Legutóbb a 2017-es kolozsvári kontinensviadalon indult, ahol ezüstérmet szerzett, ám ezt követően megsérült a válla, amit eddig öt alkalommal kellett megoperálni. Tavaly diplomát szerzett a Debreceni Egyetem sportszervezés szakán. A MATSZ online sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

„Az a 32 év, amit a tornateremben töltöttem, nem volt egy rövid idő. Főleg egy olyan edző mellett, mint Kovács István, akivel nagyon sok közös élményünk volt. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki ebben szerepet játszott. (…) Nagyon örülök annak, hogy ezt a 32 évet hasznosan tölthettem, és remélem, a következő időszakban is hasznos lehetek majd” – mondta Berki Krisztián. Magyar Zoltán és Sivadó János után ő a harmadik magyar tornász, akiről a nemzetközi szövetség tornaelemet nevezett el – 2016-ban – lólengésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!