Rossi: Ha nincsenek álmaink, elkezdünk meghalni

2021. február 1. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marco Rossi, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek adott interjújában a csapat vezéregyéniségeiről és az átigazolásokról is beszélt.

A kapitány azzal kezdte, hogy nála a csapatszellem az elsődleges, még a kiemelkedő technikai tudású játékosainak is dolgozniuk kell a pályán, és csapatai mindig arról voltak ismertek, hogy nagyon nehéz legyőzni őket, mert minden játékosa harcol.

Rossi a válogatott erős karaktereiről is beszélt. Azt mondta, hogy Szalai Ádám motivációs beszéde a sorsdöntő Európa-bajnoki pótselejtező előtt olyan volt, Al Pacinóé a Minden héten háború című filmben.

„Mindig is meg voltam győződve Ádám fontosságáról. Igazi vezéregyéniség és példamutató személyiség. Nem ismertem korábban, de egy hét után láttam, minden adottsága megvan ahhoz, hogy csapatkapitány legyen. Most az emberek is szembesülhetnek azzal, miért is vettem védelmembe többször is. De nem csak a személyisége miatt. Ő olyan játékos, aki mindig a csapat érdekeit nézi. Soha nem a saját teljesítményével foglalkozik, ez az, ami építi a csapatszellemet” – mondta Rossi Szalairól, akiről megjegyezte, hogy rendszeresen 90 percet kéne játszania a Mainzban, hogy a válogatottban is végig pályán legyen egy meccsen.

Marco Rossi Fotó: Huszti István/Telex
Marco Rossi Fotó: Huszti István/Telex

A kapitány a válogatottba visszatérő Nikolics Nemanját kellemes meglepetésnek nevezte. Könyves Norbert az akarata és hozzáállása miatt került be a csapatba. Az Izland ellen gólt szerző Loic Negót pedig az egyik legjobb NB I.-ben futballozó játékosnak tartja.

„Szalai Attila és Szoboszlai Dominik is jó döntést hozott. Nagy lépést tett mindkettő” – utalt a két játékos klubváltására Rossi, aki szerint az kifejezetten előny a válogatottnak, hogy a Salzburgot elhagyó Szoboszlai az RB Leipzignél Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal futballozhat egy csapatban. „Szalai, aki kikérte a véleményemet az átigazolásáról, rendkívül elkötelezett, láttam az első meccsét a Fenerbahce színeiben, és nagyon tetszett. Sokat fejlődött az Apollonnál töltött másfél év alatt, a Fenernél még többet fejlődhet, néhány év múlva kész lehet a következő ugrásra.”

A válogatott sikeres őszi meneteléséről úgy vélekedett, a legfontosabb az Európa-bajnoki részvétel kiharcolása volt, ugyanakkor nehezebb volt a Nemzetek Ligája másodosztályából a csoportot megnyerve feljutni.

„Szükségünk van álmokra. Ha nincsenek álmaink, elkezdünk meghalni”

– mondta Rossi a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörével kapcsolatban, melyben a címvédő Portugália és a világbajnok Franciaország mellett Németországgal játszik a magyar csapat. „De persze a realitás az, hogy kegyetlen nehéz lesz. Amit elvárhatunk magunktól, hogy jó mentalitással lépjünk pályára, ne féljünk az ellenfelünktől. Agresszíven kell futballoznunk, mert ilyen kiváló ellenfeleknek nem hagyhatunk időt és teret. Bátran kell játszanunk, és oroszlánként harcolnunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!