Négy év alatt lerobbant a magyarság szimbólumának szánt Puskás-szobor Melbourne-ben

2021. január 28. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Manchester United és az Aston Villa korábbi ausztrál válogatott kapusa, Mark Bosnich is megosztotta a Twitterén azt a képet, ami a napokban kezdett el keringeni a melbourne-i Puskás Ferenc-szoborról. Az egykori futballista annyit tett hozzá, hogy szégyen, milyen állapotban van az alkotás, és egyúttal felteszi a kérdést, hogy ki a felelős a szobor karbantartásáért.

A bal oldalon látható, hogy nézett ki a szobor a 2017-es februári átadáson, a jobb oldalon meg az, hogy most milyen látvány fogadja az oda látogatókat.

Maga a szobor sincs a legjobb állapotban, de a talapzata is megsérült, és hiányzik róla a Puskás Ferenc karrierjét és ausztráliai munkásságát felidéző tábla is, ami az átadáskor még ott volt. A legismertebb magyar futballista 1989 és 1991 között, még hazatérése előtt edzősködött a városban, a South Melbourne FC-vel ausztrál bajnokságot és kupát nyert.

A futball-legenda szobrának avatásáról a híradó.hu számolt be négy éve, a tudósítás szerint Németh Zsolt, az országgyűlés akkori külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy „Puskás lesz innentől a magyarság szimbóluma Melbourne-ben”, dr. Gruber Attila akkori nagykövet pedig arról beszélt, hogy az „az ausztráliai magyaroknak egy újabb emlékhelyet jelent a szobor. Kézzelfoghatóvá válik az ausztráliai magyaroknak, a látogatóknak, hogy élt valamikor egy világhírű magyar focista, abban az időben a legjobb, a világ legjobbja, akiről még a világ másik felén is megemlékeznek”. A szobor állítását a városban élő Bélteky Róbert magyar üzletember kezdeményezte, ő a jelenleg a magyar élvonalban szereplő Budafok tulajdonosa.

Megkerestük a melbourne-i magyar konzulátust, azt kérdeztük tőlük, hogy tudnak-e arról, milyen állapotban van a szobor, ki felel az állapotáért, és terveznek-e lépni az ügyben. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Frissítés: Fürjes Balázs kormánybiztos azt írta Twitterén, hogy beszélni fog a magyar nagykövettel az ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!