Érthetetlen döntés és egy kizökkenthetetlen gépezet döntött a Super Bowl-párosról

2021. január 25. – 09:08

frissítve

Érthetetlen döntés és egy kizökkenthetetlen gépezet döntött a Super Bowl-párosról
Tom Brady 10. alkalommal jutott a Super Bowlba – Fotó: Stacy Revere / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az NFL története során először találkozik a Super Bowlban az előző két nagydöntőben győztes irányító – február 7-én (magyar idő szerint már 8-án hajnalban) ugyanis a Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers, vagyis Patrick Mahomes és Tom Brady csapnak majd össze.

A Super Bowl LV párharca tekinthető szimbolikusnak is, hiszen az előző két évtized legjobb irányítója – Brady – küzd majd csapatával a jó eséllyel a következő egy-két évtizedet meghatározó Mahomesszal, de ne szaladjunk ennyire előre.

A floridai döntőbe elsőként az állam egyik csapata, a Tampa Bay Buccaneers jutott be, amely végül sikerrel verte vissza a hazai pályán játszó ellenfél, a Green Bay Packers rohamait. A Buccaneers a harmadik negyed elején 28–10-re vezetett, ezután viszont kései, nagy hajrába kezdett az NFC főcsoportban elsőként kiemelt Packers, és a negyed végére 28–23-ra zárkóztak fel. A negyedik negyedben aztán 31–23-as hátrányban a gólvonal közeléből mehettek volna az egyenlítés esélyéért, ám ekkor, röviddel a lefújás előtt némileg érthetetlen okból inkább 3 pontos mezőnygólt rúgtak csak.

A Buccaneers ezután már nem adta ki a kezéből a labdát, így a Packersnek esélye sem maradt a fordításra, a Tampa Bay nyert 31–26-ra.

Ezzel a három touchdown mellett három interceptiont is dobó Tom Brady pályafutása során, az NFL-játékosok közül elsőként 10. alkalommal jutott be a Super Bowlba. Az amerikai major sportokat (NFL, NHL, NBA, MLB) nézve a 24. játékos lesz, aki tizedszer döntőzhet saját sportágában, az elmúlt 30 éven belül viszont csak neki, illetve az NBA-sztár LeBron Jamesnek sikerül mindez.

Ezzel persze nincs vége a 43 éves irányító által elért eredményeknek: öt éven belül negyedszer szerepel majd a nagydöntőben, valamint a harmadik NFL-irányító lesz, aki három különböző évtizedben is a döntőbe jut, ez korábban csak Norm Van Brocklinnak és Johnny Unitasnak sikerült.

És ha már történelem: a Super Bowlok 55 éves története során először fordul elő majd, hogy egy csapat a saját pályáján döntőzhet, ugyanis a Super Bowl LV-t a tampai Raymond James Stadiumban, a Buccaneers pályáján rendezik majd, csökkentett kapacitással.

Kizökkenthetetlen gépezet

Az AFC-döntőben a címvédő Kansas City Chiefs remeklését láthatta a közönség – mert hogy 17 ezer szurkolót beengedtek a stadionba.Az irányító Patrick Mahones 325 yardot és 3 TD-t passzolt, kettő a hatalmas tight endnek, Travis Kelcenek ment, aki a szélvészgyors Tyreek Hill-lel együtt a passzolt yardok nagy részét is bezsebelte, Mahomes 325 yardjából 290 kettejüknél landolt.

A Chiefst az sem zökkentette ki, hogy a mérkőzés elején egy elvesztett labda miatt hamar 9-0-s hátrányba kerültek, villámgyorsan összeszedték magukat, és szisztematikusan felőrölték a Billst, ami nem igazán tudott később sem ritmusba kerülni, és végül sima vereséget szenvedett, 38–24-re nyert a Chiefs.

Eredmények, NFL, főcsoportdöntők

  • NFC – Green Bay Packers–Tampa Bay Buccaneers 26–31
  • AFC – Kansas City Chiefs–Buffalo Bills 38–24
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!