Másfél év után ismét Dárdai Pál a Hertha edzője

2021. január 25. – 15:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Radikális következményei lettek a Hertha BSC idei gyenge szereplésének, vasárnap azonnali hatállyal mondtak fel Bruno Labbadia edzőnek és a sportigazgató Michael Preetznek is. Utóbbi távolította el Dárdai Pált, aki hétfőn visszatért. Az eddigi kiábrándító teljesítmény gyors javulását várják tőle.

A Hertha hétfő délután jelentette be, hogy ismét Dárdai Pál lesz az első csapat vezetőedzője. Segédedzőként egykori csapattársa, Andreas 'Zecke' Neuendorf, valamint Admir Hamzagić fogják segíteni, akik ugyanezt a szerepet töltötték be mellette a klub U16-os csapatánál. Az új edzői csapat tagja még Petry Zsolt kapusedző, illetve Henrik Kuchno és Hendrik Vieth erőnléti edzők is.

„Nem az volt a tervem, hogy az U16-os csapat után a profik edzője legyek. Ugyanakkor senkinek sem kell elmagyaráznom, hogy mit jelent számomra a Hertha, így nem volt kérdés, hogy ismét segítek a klubnak ebben a helyzetben” – mondta Dárdai, akinek új szerződése 2022 nyaráig szól az első csapatnál.

Ezzel eldőlt, hogy Dárdai nem csak átmeneti megoldás lesz a szezon végéig.

Szombat este a Hertha BSC hazai pályán kapott ki 4-1-re a Werder Brementől, ami nem is volt igazán nagy meglepetés, mert a csapat már eleve komoly hullámvölgyben volt. 18 forduló után 17 pontot szerzett a klub, amivel a 14. helyen áll, de mindössze két pont választja el az osztályozót jelentő 16. pozíciótól.

A szurkolók már a találkozó előtt tüntettek a klubvezetés ellen. A koronavírus-járvány miatt nem sokan jöttek össze a stadionnál, csak pár százan, de ez egy elég komoly figyelmeztetés volt. Számukra különösen fájdalmas, hogy a város másik klubja, az Union szerény költségvetésből a Bundesliga nyolcadik helyén áll, és élvezetes futballt játszik.

A berlini Morgenpost azt írta, hogy

a klub ebben a szezonban elveszítette az identitását, a berlini játékosok elmentek, nincs tervszerűség abban, hogy a jól működő utánpótlásból hogyan építik be a játékosokat.

Ehelyett viszonylag nagy neveket igazoltak drágán, akiken látszik a dekoncentráltság és a csalódottság, mert nem azért választották Berlint, hogy a kiesés ellen harcoljanak.

Michael Preetz 12 éven át töltötte be a sportigazgatói tisztséget, 2019 tavaszán azonban – az első tartós hullámvölgynél – váratlanul eltávolította Dárdai Pált, aki négy és fél éven át megnyugtató eredményeket és stabilitást hozott a klubnál. Dárdai játékosként a Hertha legnagyobb legendája, 286 élvonalbeli Bundesliga-meccsen szerepelt, senki más nem kapott ennyi lehetőséget. Játékosként is sokszor kihagyták a csapatból, de nélküle nem ment úgy a csapatnak, most ugyanez fordult elő, immár vezetőedzőként is.

Dárdai Pál 2019 májusban, amikor elköszönt a Herthától, mint vezetőedző – Fotó: AFP, Paul Zinken
Dárdai Pál 2019 májusban, amikor elköszönt a Herthától, mint vezetőedző – Fotó: AFP, Paul Zinken

A Preetz által igazolt négy edző (Ante Covic, Jürgen Klinsmann, Alexander Nouri, Bruno Labbadia) ugyanis meg sem közelítette a magyar sikerességét, így vasárnap a klubnál arról határoztak, hogy Bruno Labbadia mellett Preetznek is mennie kell, a kialakult helyzetért jelentős felelősség terheli. A klub sportigazgatója átmenetileg Arne Friedrich lesz, aki szintén volt Dárdai csapattársa. A két hónapja kinevezett ügyvezető, Carsten Schmidt újrakezdésről beszélt.

Az új edzőt vasárnap még nem jelentették be, hétfőn azonban már igen. Kézenfekvő megoldás született: a klub utánpótlásában dolgozó, 44 éves Dárdai Pál egy szinttel feljebb lép. Hogy a háttérben milyen tárgyalások zajlottak, nem tudni.

A klub 144 millió euróért igazolt játékosokat a tőkeerős befektető, Lars Windhorst érkezésével 2019 nyarán. Windhorst álma az volt, hogy mivel az európai nagyvárosok közül mindenhol van BL-csapat, Berlinnek fel kell zárkóznia London, Párizs, Madrid és Milánó mellé. Ennyi pénzt eddig csak a Bayern és a Dortmund költött játékosokra Németországban.

Amíg a magyar szakvezető egy sokkal szerényebb kerettel eredményesebb volt, az utódai nem tudtak élni a lehetőséggel, és elég gyakran lélektelen, kiismerhető, kínzóan unalmas futballt láthattunk tőlük. Dárdaira most egy teljesen más jellegű feladat vár, mint eddig. Megmutathatja, hogy a jó alapképességű játékosokból képes egy sikeres csapatot formálni – feltehetően más rendszerben fognak játszani, mint eddig –, amelyik harcban állhat a Bajnokok Ligájáért.

Előbb azonban a biztos bennmaradás a cél, és a Herthára nem vár könnyű sorozat:

  • Frankfurt (i)
  • Bayern München (o)
  • Stuttgart (i)
  • Leipzig (o)
  • Wolfsburg (i)

Veszítenivalója azonban nincs, mert ha a remek formában lévő Frankfurt ellen a pontszerzés is bravúr, a Bayern idén azért sebezhető, még ha vezeti is a bajnokságot, a Stuttgart eddig nem nyert hazai pályán, a Lipcse pedig kisebb hullámvölgyben van.

Dárdai 2015 februárban a 17., kieső helyen vette át először a Hertha irányítását, utána elérte egyszer a hetedik, egyszer a hatodik helyet, a Hertha az Európa-liga főtábláján is szerepelhetett, a klub pluszbevételre tett szert, az anyagi helyzete stabilizálódott.

Összesen 172 meccsen ült a kispadon, 1,38 volt a pontátlaga. Ősszel rendre kiválóan indultak, és még a bajnokságot is vezették. Preetz azonban a folyamatos fejlődést hiányolta, és az első nagyobb hullámvölgynél megköszönte a munkáját, nem is volt kifogástalan a viszonyuk. Az elnök, Werner Gegenbauer könnyek közt búcsúzott tőle 2019-ben.

A Herthánál egy szombati meccs után a hétfő hagyományosan szünnap, az első edzését kedden tartja Dárdai Pál. Középső fia, a 18 éves Mártonnak az edzője lesz a felnőtt csapatnál, néhányszor már becserélte a védelembe a menesztett edző is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!