Teljesen lebontják a San Sirót, új stadiont építenek a helyén

2021. január 21. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden jel szerint teljesen lebontják Milánó világhírű futballstadionját, a San Sirót, amelynek a helyén felépülő új stadionban tartják majd a 2026-os téli olimpia megnyitóünnepségét, írja az MTI.

Építészek egy csoportja próbálta megóvni a közel 83 ezer néző befogadására képes stadion legalább egy részét, de az olasz kormány sem műemlékvédelmi, sem építészeti szempontból nem találta megmentésre érdemesnek és elutasította a szakemberek beadványát – írta a Corriere della Sera. A lap szerint a San Sirót lebontják, majd ugyanazon a helyen egy új stadiont építenek fel, várhatóan 1,2 milliárd euróból.

Az 1926-ban megnyitott, majd többször is bővített San Siro az AC Milan és az Internazionale otthona. Bár a legtöbben csak San Siróként emlegetik a városrész után, hivatalosan a harmincas évek kétszeres világbajnok olasz csatáráról, Giuseppe Meazzáról nevezték el, aki mindkét milánói klubban játszott.

A San Siro 2018. szeptember 4-én – Fotó: FRANK FELL / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP
A San Siro 2018. szeptember 4-én – Fotó: FRANK FELL / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP

A Milánó nyugati külvárosában álló stadionban rengeteg döntőt és kiemelt futballmérkőzést, valamint több száz koncertet is rendeztek. Az 1934-es és 1990-es világbajnokságoknak is az egyik helyszíne volt, 1980-ban Eb-meccseket játszottak itt. Az 1965-ös BEK-döntőben az Inter hazai pályán győzte le a Benficát. 2001-ben és 2016-ban a Bajnokok Ligája-döntő helyszíne volt, idén októberben pedig a Nemzetek Ligája-sorozat döntőjét fogják itt játszani.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2019 nyarán ítélte oda Milánónak és társszínhelyként Cortina d'Ampezzónak a téli olimpiát, amelyet 2026. február 6. és 22. között fognak rendezni.

Az olaszok korábban két alkalommal rendezhettek téli olimpiát: 1956-ban Cortina d'Ampezzo, 2006-ban pedig Torino volt a vendéglátó. A következő, 2022-es téli olimpiának a 2008-as nyári olimpia házigazdája, Peking adhat otthont február 4-től 20-ig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!