Elvették Minszktől a jégkorong-vb rendezői jogát

2021. január 18. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonsági okokra hivatkozva a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elvette Belarusztól a május 21. és június 6. között esedékes világbajnokság társrendezői jogát, írja az MTI.

A vb-nek az eredeti tervek szerint Minszk és Riga közösen adott volna otthont, de az IIHF hétfői közleményében jelezte, hogy „a hatáskörén kívül eső biztonsági kérdések miatt” megkerülhetetlen lett, hogy Belarusz ne legyen rendezője az eseménynek.

Az IIHF kiemelte, hogy köteles gondoskodni a vb összes résztvevőjéről, és az alapszabály biztosítja számára, hogy ha kétségessé válik a játékosok, a tisztviselők, az utazó szurkolók, nézők, újságírók biztonsága, szabad mozgása, akkor visszavegye a rendezési jogot. Álláspontjuk szerint jelenleg lehetetlen biztosítani a résztvevők biztonságát Minszkben.

A mostani döntéssel Riga rendezői státusza nem változott, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy a vb-nek más is otthont adhat-e, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járványban a résztvevőknek minél kevesebbet kelljen utazniuk. René Fasel, az IIHF elnöke egy hete Minszkben találkozott Alekszandr Lukasenko elnökkel és a szervezőbizottság helyi tagjaival, múlt pénteken pedig azt mondta, van B tervük arra az esetre, ha Belarusz nem tudja megrendezni a vb-t. Akkor arról beszélt, hogy szerinte Lettország egyedül is lehet rendező, vagy pedig Dánia és Szlovákia ad otthont a tornának. Akkor azt mondta, hogy az IIHF két tűz között van, nagy rajtuk a nyomás, politikai és pénzügyi oldalról egyaránt.

Alekszandr Lukasenko 2019. február 15-én, Szocsiban – Fotó: SERGEI CHIRIKOV / POOL / AFP
Alekszandr Lukasenko 2019. február 15-én, Szocsiban – Fotó: SERGEI CHIRIKOV / POOL / AFP

Lukasenko tavaly augusztusi újraválasztása óta az ellenzék folyamatosan tüntet, a lemondását és új választások kiírását követelik. Több nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A múlt héten két főszponzor, a Skoda és a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatják a vb megrendezését, amennyiben Minszkben is lesznek mérkőzések. Krisjanis Karins lett miniszterelnök hétfőn jelezte, ha zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül kellene egyedül megrendezniük a vb-t, akkor anyagilag nagy bajba kerülhetnének, így a rendezésről még a nemzetközi szövetséggel kell egyeztetniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!