Csányi: 18 éves korára készen kell lennie egy játékosnak, az utánpótlásedzők képzésében van a legnagyobb hiányosság

2021. január 15. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fő feladatai közé tartozik az utánpótlásedzők képzésének erősítése, illetve annak ösztönzése, hogy a hazai klubok fiatal magyar játékosokat építsenek be a csapatokba – nyilatkozta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, aki a szervezet tíz évvel ezelőtt indult stratégiai programját is értékelte.

Stadionláz

A Portfolio cikke szerint Csányi arról beszélt, hogy a legfontosabb előrelépés a magyar futball infrastruktúrájában történt. Bár a stadionépítéseket sok bírálat érte, látni kell, hogy harminc-negyven éves folyamatos romlást kellett javítani. Ha a fejlesztések, pótlások folyamatosak lettek volna a korábbi időszakban, most nem kellett volna ennyire erőltetett ütemben beruházni – mondta.

A következő időszakban ezeknek a beruházásoknak az intenzitása már jóval alábbhagy, ahol még hiányérzetünk van, az a grassroot pályák minősége – tette hozzá.

VAR

A jövő egyik legfontosabb feladata a VAR bevezetése lesz. A következő bajnokság már a nyugaton megszokott videós rendszerrel indulhat, a pályák ennek megteremtése után kaphatnak élvonalbeli minősítést.

Pénz

Csányi azt mondta, a klubok gazdálkodása stabilizálódott. Viszont

a hivatásos klubok működésében a szponzorációs bevételek aránya még mindig egészségtelenül magas. A dél-európai országok modelljéhez igazodva jóval több szerepet kellene kapniuk a játékosképzésből, -eladásból származó bevételeknek – hangsúlyozta.

Csányi szerint a magyar klubok sok játékost igazolnak, akik néha egyáltalán nem kapnak játéklehetőséget, ami ablakon kidobott pénz. Mint fogalmazott, a játékosmozgások jelentős része csak az ügynököknek hoz hasznot.

Utánpótlás

A legnagyobb hiányosságot a sportszakember-képzés, különösen az utánpótlásedzők képzése terén érzi Csányi, aki szerint a hazai első osztályú csapatokba a fiatal magyar játékosok beépítése továbbra is szerény eredményeket mutat.

Az utánpótlásképzésben nagyon sok állami pénz van, aminek a hasznosulása múlik azon, hogy elkallódnak-e a tehetségek, vagy fejlődni tudnak – mondta.

Szerinte a magyar labdarúgóknak 18 éves korára készen kell lenniük, különben soha nem lesz belőlük nemzetközi mércével mérve jó játékos.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!