Cérnavékony szuperfegyverrel tarolt a megállíthatatlan gépezet

2021. január 12. – 06:14

frissítve

Cérnavékony szuperfegyverrel tarolt a megállíthatatlan gépezet
A 2020-as egyetemi amerikaifutball-szezon bajnoka, az Alabama Crimson Tide – Fotó: Sam Greenwood / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tizenkét szezonban hatodik bajnoki címét zsebelte be az Alabama Crimson Tide egyetemi amerikaifutball-csapata, amely a magyar idő szerint kedd hajnali döntőben 52-24-rere ütötte ki az elődöntőből némi meglepetésre továbbjutó Ohio State Buckeyest.

Az Ohio State az elődöntőben az irányító Justin Fields remeklésének köszönhetően verte a Clemson Tigerst, Fields viszont nem tudta megismételni a január 1-jei teljesítményét, és csak pár nagyobb megvillanásra futotta tőle és csapatától is az egyetemi bajnokság elmúlt bő évtizedét uraló Alabama ellen.

Eközben viszont az Alabama szinte hibátlan teljesítményt hozott össze. A hosszú évek óta a rendkívül erős védelméről ismert csapatnál idén a támadó szekciót rakta össze nagyon jól a vezetőedző Nick Saban, ami már a díjazások is mutattak – az Alabama támadósorát vezető Mac Jones lett az idény legjobb irányítója, Najee Harris lett az ország legjobb futójátékosa, az elkapó DeVonta Smith pedig lényegében tarolt, megszerezte a legjobb elkapónak járó díjat, őt látták a szezon legjobbjának a szakírók és a vezetőedzők, majd mindössze negyedik elkapóként (harmadik, ha csak a tisztán elkapóként játszókat nézzük) megnyerte a szezon legjobb játékosának járó Heisman-trófeát is.

Smith a bajnoki döntőben is odatette magát, igaz, egyáltalán nem ismeretlen terepen járt, hiszen a 2017-es szezon végén, 2018 januárjában az ő elkapásával nyert az Alabama a Georgia Bulldogs ellen 26-23-ra a hosszabbításban.

Az Ohio State elleni döntőben egy komolyabb ujjsérülés miatt csak bő két negyed jutott Smithnek a pályán, ám így is megdöntött több rekordot. Picit több mint egy félidőt játszva 12 elkapásig, 215 elkapott yardig és 3 elkapott touchdownig jutott, eközben pedig megdöntötte az SEC főcsoportban a valaha volt legtöbb elkapott yard csúcsát is, igaz, ehhez elég lett volna neki 10 yard is a döntőben. A 215 elkapott yardjával egyébként csak 7 yarddal maradt el egy másik csúcsdöntéstől, Ja'Marr Chase egy éve 221 elkapott yardig jutott a bajnok LSU csapatával.

Pár napja Smith a legjobbnak járó Heisman-trófeát átvéve arról beszélt, hogy példa szeretne lenni minden gyerek előtt, aki azt hallja, hogy nem elég nagy, vagy nem elég erős, mert így is minden sikerülhet. A 79 kilós, 185 centis, az amerikaifutball-játékosok között feltűnően vékony Smith ezzel saját küzdelmére utalt, neki is sokat kellett bizonyítania, hogy ilyen alkattal is helye van a legjobbak között.

Smith persze nem jutott volna messze egy remek irányító nélkül, Mac Jones 464 passzolt yardot és 5 TD-t hozott össze, míg a díjnyertes futójátékos, Najee Harris 79 futott yardot, 2 futott TD-t, elkapásban pedig 7 elkapással további 79 yardot és 1 TD-t szerzett.

Az Alabama 52-24-es győzelmével már a 23. bajnoki címét szerezte, a vezetőedző Nick Saban pedig már a hetedik bajnoki címét nyerte, amivel az egyetemi bajnokság legeredményesebb vezetőedzője lett, a szintén az Alabamánál tevékenykedő, 6 bajnoki címig jutó Bear Bryantet előzve.

Csúcsot döntött az Alabama is, amióta négycsapatos rájátszás dönt a bajnok sorsáról, senki nem jutott még 52 pontig a döntőben.

A hetedik bajnoki címét megszerző Nick Saban – Fotó: Michael Reaves / Getty Images via AFP
A hetedik bajnoki címét megszerző Nick Saban – Fotó: Michael Reaves / Getty Images via AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!