Egy exrögbijátékos nyerte a darts-világbajnokságot

2021. január 3. – 23:15

Másolás

Vágólapra másolva

A PDC darts-világbajnokság történetében először nyert walesi játékos. A korábban rögbiző Gerwyn Price elég simán verte a korábbi kétszeres bajnok skót Gary Andersont. Az Iceman becenevű Price a győzelemmel a világranglista első helyét is megszerezte.

A két játékos a vb-döntő előtt 15-ször játszott egymással, némi előny Andersonnál lehetett a mérlegük alapján, mert ő nyolcszor győzött. Idén már négyszer küzdöttek meg egymással, mindketten kétszer-kétszer győztek, de a legutóbbi meccsükön Price 8-3-ra simázta le a skótot. Így a 35 éves walesi ebből építkezhetett.

A két játékosnak korábban volt emlékezetes összetűzése is, a 2018-as Grand Slam of Darts döntőjében kóstolgatták egymást, Anderson szerint Price sportszerűtlenül lassította a játékot, és a túlzott ünneplését sem találta szimpatikusnak. Price-t amúgy is sokan a sportág rosszfiújának tartják

Az első szettben (a vb-döntőben hét nyert szettig tart a küzdelem, míg egy szett három nyert legig tart) a rutinosabb Anderson kezdett jobban, megnyerte az általa kezdett leget, majd hátsó pályáról (ez az, amikor a játékos másodikként dob) is elvitt egy leget, miután Price nem tudott kiszállni 100-ról, míg a skót megdobta az első 180-as sorozatot is. A walesi ezután összeszedte magát, Andersonnak gyűlt meg a baja egy kiszállóval, megvolt a szépítés, majd a következő legben már Price-nak is összejött egy 180-as kör, és ezzel 2-2 volt a szettben. A döntő legben mindkét dartsos keze megremegett, Anderson nem tudta kihasználni Price hibáját, így a walesi vitte el az első szettet 3-2-re.

Gerwyn Price a darts-világbajnokság döntőjébenFotó: Luke Walker/Getty Images
Gerwyn Price a darts-világbajnokság döntőjébenFotó: Luke Walker/Getty Images

A második szettben Price vitte az első leget, Anderson eldobta magát, de aztán egy 180-at már elő tudott húzni, és elég magas pontszámról, 128-ról kiszállva egyenlített. Ezután hátsó pályáról is nyert a skót, majd az általa kezdett leget is behúzta. Price ugyan jól dobott, de a dupla 8-as kiszállót kétszer is elhibázta. Anderson 3-1-re vitte leget, és 1-1 volt a szettállás.

A walesi a harmadik szettet rögtön egy hátsópályás győztes leggel indította, majd a sajátját is behúzta. Egymás után jöttek a 180-ak, de Anderson így is tudott leget nyerni. A negyedik legben viszont nem volt kérdés, a higgadt Price a meccs legnagyobb kiszállóját hozta össze, 170-ről ment ki úgy, hogy a végén egy bullt dobott. Ezzel 2-1-re vezetett Price.

Iceman a negyedik szettet is jól kezdte, mindjárt villantott egy 180-nal és egy brékelt leggel. A második legben is ő volt előnyben, de a végén nem jött össze neki a dupla, ez elég kevésszer fordult elő vele a meccsnek ebben a szakaszában, így Anderson is hátsó pályáról nyert. A walesi eléggé felpörgött, újabb 180-as kört dobott, és 120-ról kiszállva övé lett a leg. Ellenfele eléggé szenvedett, a következő legben sem tudta megállítani Price-t.

Anderson picit megnyugodott, 180-assal jött vissza a szünetről az ötödik szettre, de aztán elszúrta a legjét, Price-nál volt az előny, aki magabiztosan dobta továbbra is a kiszállókat. A skót újra összehozott egy 180-ast, de a kiszállóval gondja volt, Price pedig egy bravúros körrel elvitte ezt a leget is. A harmadik legben mindketten szenvedtek a kiszállóval, végül Anderson hozta össze, és ezzel szépített is (1-2). Price nem omlott össze, nyerte a következő leget, és máris ment 4-1-re a meccsben.

A hatodik szettben Anderson pocsékul kezdett, amit egy 180-nal próbált meg ellensúlyozni, hiába, Price megoldotta a kiszállóját 100-ról, övé lett az első leg. A walesi a tömeget is elég jól dobta. Ezután a döntő legmagasabb kiszállóját is megcsinálta, 161-ről ment le nullára. Nagyon jó sorozatban volt, a következő legben két 180-as kört dobott, és kis híján a tökéletes, kilencnyilas is összejött neki, de ezúttal elvétette a 12-es kiszállót. A leget és a szettet persze így is behúzta, 5-1-re ment.

A hetedik szettben is magabiztos maradt a walesi, rögtön brékelt, majd 180-nal nyitotta saját legjét, Anderson tapadt rá, ő is egy 180-at szórt, de a walesi nem remegett meg a kiszállójánál, máris 2-0-ra ment. A harmadik leg végén mindkét dartsos elszúrta a kiszállóját, egyikük sem tudta megdobni a kiszállóját két nyílból. Végül Anderson húzta be a leget, és szépített 2-1-re. Price kisebb hullámvölgybe került, a sorozatai is kevés pontot hoztak, aztán a kiszállóját is elszúrta, így Anderson egyenlíteni tudott. A skót aztán a következő leget is elvitte, 3-2-re lett övé a szett, és 5-2-re felzárkózott a meccsben.

A nyolcadik szett egy magas szintű leggel kezdődött, Price jól dobta a tömeget, Anderson pedig egy 180-nal került helyzetbe. A kiszálló aztán megint a walesié lett, vitte a leget. Ezután Price kiesett a ritmusból, Anderson egyenlített, majd a harmadik legben is előnybe került. A skót elszúrta azonban a kiszállót, Price pedig egy hatalmas ordítással nyugtázta, hogy neki összejött, 2-1-re ment a legekben. A következő legben Anderson és Price is elszúrta a kiszállóját, a skótnak aztán összejött az ismétlés, 2-2 volt a szettben. A walesi megrázta magát egy 180-nal, és végül a leget és a szettet is behúzta. Már csak egy szettnyire volt a világbajnoki címtől, 6-2 volt a szettállás.

Nem volt nagy meglepetés, hogy a kilencedik szettet Price egy 180-nal indította, egy kicsit utána bizonytalankodott, de a leget be tudta húzni még így is. A másodikat elég gyengén kezdte, de Andersonnak még ez az előny sem volt elég, ziccerből bukta el a leget. A harmadik leget a skót egy 180-nal indította, majd dobott rá egy 140-es kört. Price 170-ről szállhatott volna ki, de ez nem jött össze neki, majd 65-ről sem tudott nyerni. Anderson is feszült volt, három kör kellett neki, hogy megdobja a kiszállóját. A skót így szépített 2-1-re a szettben. Price aztán a következő körben is szenvedett a kiszállójáért, kilenc dobást rontott el egymás után, teljesen kikészült ettől. Anderson viszont megcsinálta a leget, 2-2 lett az állás. Price le tudott higgadni, egy 180-at is dobott, de a skót ellenfele kihasználta a pályaelőnyt, elvitte a leget, így 6-3 lett a szettállás.

A tizedik szettben Price kezdett, megint nagyon jól dobta tömeget, jött menetrend szerint a 180, de a kiszállóval megint meggyűlt a baja, öt nyilat dobott rá duplára, mindet elszúrta. Andersonnal volt így az előny. A következő legben is ez volt a koreográfia, a walesi kezéből megint kicsúszott a leg, a kiszálló elszúrásával. A skót 3-2-0-ra ment. Price ezután összeszedte magát, simán elvitte a leget. A negyedik legben a végjáték megint nagy izgalmakat hozott, elsőre Price és Anderson is elszúrta a kiszállóját, de a walesi javítani tudott, így 2-2-re módosult az állás. Anderson az életben maradásért játszott, előnybe is került, de neki sem ment a kiszállózás, öt nyilat szórt el. Price is elrontott kettőt, de végül megcsinálta a kiszállót, és megszerezte a világbajnoki címet.

A walesi játékos nemcsak a vb-t nyerte meg, de a világranglistán is az élre ugrott, megelőzve a holland Michael van Gerwent. A vb-címért pedig 500 ezer font pénzdíjat is eltehetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!