Egyre kevesebb olyan rekordja van a futballnak, amit nem Messi tart

2020. december 26. – 22:03

Egyre kevesebb olyan rekordja van a futballnak, amit nem Messi tart
Messi gólja a Valladolid ellen játszott meccsen – Fotó: Cesar Manso / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este a Vallaloidnak lőtt góljával Lionel Messi megelőzte Pelét az egy klubban szerzett gólok számában. A 33 éves argentin csatár szinte minden rekordot megdöntött már, amit egy futballista megdönthet. Néhány rekordja túlszárnyalhatatlannak tűnik, és jó eséllyel hamarosan Puskást is megelőzi egy rangsorban.

2005 augusztusában nagyjából húszezren láttuk a helyszínen, ahogyan az akkor 18 éves Lionel Messi az első meccsén pályára lép az argentin válogatottban, épp Magyarország ellen. A 65. percben voltunk, már 2-1-re vezettek az argentinok – végül maradt is ennyi az eredmény, nem mintha ez túl fontos lenne –, és kicsit azt reméltük, hogy Messi a hátralévő 25 percben mutat valamit abból, ami alapján csodagyereknek kiáltották ki, egyébként nem is alaptalanul: addigra már ő volt a legfiatalabb Barcelona-játékos, aki bajnokin gólt lőtt (és szintén a legfiatalabb, aki pályára lépett bajnokin). Szóval az Éger Lászlókon, Takács Ákosokon, Böőr Zoltánokon edzett szemünk valami különlegeset, valami varázslatot várt.

A varázslat nem egészen 50 másodpercig tartott – ekkor ugyanis Messivel olyan történt, ami azután 14 évig nem: kiállították. Ki tudja, ha 2019 nyarán a Copa America-bronzmeccs sportszerűnek messze nem nevezhető jelenetei után nem kap pirosat, talán Vanczák Vilmosnak is lehetett volna egy futball-világrekordja: az egyetlen játékos, akiről kiállították Lionel Messit.

Az azóta eltelt most már több mint tizenöt évben viszont a ma már 33 éves argentin csatár volt az, aki rekordot rekordra halmozott. Az eddigi utolsót, a 134. rekordot kedd este döntötte meg, amikor a Vallaloidnak lőtt góllal (ezzel állította be a 3-0-s végeredményt) megelőzte Pelét az egy klubban szerzett gólok számában. Igaz, Messinek 749 mérkőzés kellett ehhez a 644 gólhoz a Barcelonában, míg Pelé a Santosban 656 tétmeccsen ért el 643 gólt.

Az argentin csatár számos megdönthetetlennek tűnő csúcsot ért el a pályafutása alatt, méghozzá úgy, hogy a kétezres évek második felétől több mint tíz éven át méltó ellenfele volt a portugál Christiano Ronaldo, akivel ketten uralták a világ labdarúgását. Ronaldónak is száznál több élő vagy épp Messi által megdöntött rekordja van, de az ő csúcsdöntései főleg a 2010-es évek második felére tehetők, míg az argentin játékosnak nemcsak több 2006-os csúcsa van, hanem 2010 környékén is számos rekordot ért el.

Messi rekordjait egytől-egyig felsorolni hosszú és unalmas lenne – ezen az angol nyelvű oldalon 133-at megtalál közülük, épp a tegnap megdöntött csúcsot cikkünk írásakor még nem –, ezért most szubjektív szempontok alapján, a szerintünk legfontosabbakat, legkülönlegesebbeket gyűjtjük ki, illetve azokat, amelyek túlszárnyalhatatlannak tűnnek.

Megszámolni is nehéz, hány rekordot tart

Messi az eddigi pályafutása alatt hatszor kapta meg a FIFA Év játékosa díjat, és szintén hatszor a FIFA Aranylabdát, ráadásul ezen belül mindkettőt megszakítás nélkül négyszer, 2009-2012 között. Ő volt a legfiatalabb kétszeres, háromszoros, négyszeres és ötszörös aranylabdás – és értelemszerűen a hatszoros is, hiszen ő az egyetlen, aki hatszor kapta meg. Egyedülálló abban is, hogy 22 és 32 éves korában is, tehát 10 év korkülönbséggel is övé lett a FIFA Aranylabda.

Miután csatár, nem meglepő, hogy a góljai azok, amikkel a legtöbb világrekordot elérte.

Volt olyan naptári év (2012), amikor barátságos meccsekkel együtt 96 gólt szerzett, ebből tétmeccsen 77-et – hogy ez milyen magas érték, azt jelzi, hogy az elmúlt években hatvan fölé sem jutott senki, Ronaldónak jött össze 2013-ban 59 gól.

Ő az egyetlen játékos, aki tíz egymást követő szezonban lőtt 40-nél több gólt, de úgy, hogy hat idényben 50-nél is többet szerzett. Ő volt a legfiatalabb, aki egy profi ligában minden csapatnak lőtt gólt bajnoki meccsen. (És ma már 37 olyan spanyol csapat van, amely bajnokin gólt kapott Messitől.) Egyedülálló abban, hogy tizen-, huszon- és harmincévesen is szerzett gólt világbajnokságon, és abban is, hogy egy vb-n, a 2014-esen négyszer is a meccs emberének választották.

Messi a spanyol bajnokságban az Atletico Madrid elen játszott elődöntőn 2020 januárjában – Fotó: Ricardo Nogueira/Eurasia Sport Images/Getty Image
Messi a spanyol bajnokságban az Atletico Madrid elen játszott elődöntőn 2020 januárjában – Fotó: Ricardo Nogueira/Eurasia Sport Images/Getty Image

A csatárnak csaknem harminc kontinensrekordja van a húsznál több világcsúcs mellett. Ő az, aki a legtöbb gólt szerezte az európai topligákban (438), és ő az, aki a leggyorsabban eljutott 300 és 400 gólig ezekben a ligákban (mindössze 334 és 435 meccs kellett ezekhez a rekordokhoz). A Bajnokok Ligájában 100 gólig szintén ő jutott el leggyorsabban, 123 meccs alatt. Ő lőtte a BL csoportkörében és nyolcaddöntőjében a legtöbb gólt (68 és 26), és a BL történetének legtöbb mesterhármasát, nyolcat (ezt a rekordot Christiano Ronaldóval megosztva tartja). Messi az egyetlen, aki 15 egymást követő évadban szerepelt a Bajnokok Ligájában, a legfiatalabb, aki 100 BL-szereplésig és 50 BL-gólig eljutott, és szintén a legfiatalabb játékos volt, aki BL-gólkirály lett (21 évesen és 337 naposan).

A spanyol klubfociban több mint negyven rekordot tart, illetve húsznál több klubrekordja van a Barcelonánál. Ő a spanyol bajnokság, a La Liga valaha volt legeredményesebb játékosa, a legtöbb mesterhármasa is neki van, és az egy szezon alatt elért 50 bajnoki gólja is rekordot jelent. Az egyetlen játékos, aki tíz egymást követő szezonban szerzett húsznál több gólt, övé a legtöbb szabadrúgásgól, de még olyan rekordja is van, ami egy világklasszistól végképp nem várható: csereként beállva ő lőtte a legtöbb gólt a La Ligában (24) és a Copa Americában is (3), de a Barcelona klubrekordja is az övé 34 góllal ebben a mutatóban is.

Van még, amiben nem ő a legjobb – és nem is lesz

Mi lehet ezek után a világ futballjában, amiben (még) nem Lionel Messi tartja a rekordot? (Természetesen csak a releváns rekordok közül, szóval a Kisvárda klubrekordjai vagy a kapott gól nélkül védett percek száma nélkül.) Az egyik ilyen, szintén a szerzett gólokhoz köthető mutató a fejesgólok száma: a 170 centis magasságából adódóan soha nem is lehetett arra számítani, hogy ebben értelmezhető eredményei lesznek, pályafutása során nem egészen harminc gólt szerzett fejjel. Ebben a mutatóban egyébként a kor- és versenytárs C. Ronaldo teljesít kimagaslóan, száznál több fejesgóllal (köztük olyan elképesztővel, mint a Sampdoria elleni, amikor a feje 256 centiméteres magasságban, a kapulécnél is magasabban járt a fejeléskor).

Van néhány rekordja a 36 évesen visszavonult Pelének, amit a most 33 éves Messi szintén nem fog megdönteni. (A legtöbb gólszerzéssel kapcsolatos csúcsot, ahogy ezt a legutóbbit is, tőle vette el.) A legendás brazil játékos 92 mesterhármast ért el a pályafutása során, míg Messi most 54-nél jár. Már biztosan nem ő lesz a vb-k legfiatalabb gólszerzője és mesterhármast elérő játékosa sem, ezeket a csúcsokat szintén Pelé birtokolja 17 éves és 239, illetve 244 napos korából.

Pelé a válogatottban 77 gólt ért el, ezzel dél-amerikai csúcstartó, Messi most 71 gólnál jár – a világranglistán amúgy a brazil is csak 7., Messi pedig 12., a rekorder az iráni Ali Daei 109 góllal (149, nyilván sokszor komolytalan csapatok elleni meccsen), de a második helyen járó portugál C. Ronaldo is nagyon messze van az argentintól a 170 meccsen szerzett 102 góljával.

Ezen a listán egyébként a 4. helyezett Puskás Ferenc 85 meccsen lőtt 84 válogatott góljával – és nem ez az egyetlen rangsor, ahol az Aranycsapat 10-ese előzi Messit. A pályafutásuk során valaha lőtt összes gólt tekintve még szintén előtte van – bár ez a sorrend várhatóan hamarosan változik. Messi ugyanis 743 gólnál jár, míg Puskás 746-ot szerzett. Ha sikerül is előznie, az argentin akkor is csak az 5. lesz az örökrangsorban, előtte lesz a 767 gólos Pelé (a hivatalos meccsein ennyi gólt lőtt, egyébként mindenféle meccseit beleszámolva 1283 gólt tartanak neki nyilván), a 772 gólos Romário, C. Ronaldo a maga 774 góljával – és végül a rangsor első helyén, már 65 éve az 1913-as születésű cseh-osztrák Josef Bican, aki 1931-1955 között karrierje során legalább 805 gólt szerzett tétmeccsen (a Slavia Prahánál 211 meccsen 403-at).

Ha a korabeli statisztikák megbízhatóságával nem is foglalkozunk, akkor csak az a kérdés, hogy ezt a csaknem 60 gólnyi különbséget Messi mikor fogja ledolgozni. Igaz, akkor várhatóan még mindig ott lesz előtte Ronaldo – feltehetően a köztük lévő 30 gólos különbséggel nehezebb dolga lesz az argentinnak. Még akkor is, ha folytatva az eddigi szokását, csak 8 évente egyszer állíttatja ki magát.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!