Feljelentette a FIFA az egykori elnökét, Sepp Blattert korrupció miatt

2020. december 22. – 14:17

frissítve

Feljelentette a FIFA az egykori elnökét, Sepp Blattert korrupció miatt
Sepp Blatter 2015-ben még a FIFA elnökeként – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Büntetőfeljelentést tett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az egykori elnöke, Sepp Blatter ellen a zürichi FIFA-múzeum pénzügyei miatt, írja a BBC. A projekt még 2013-ban kezdődött – két évvel azelőtt, hogy Blatter 17 évnyi elnökség után bejelentette lemondását. Bár a 84 éves Blatter 2015-ben korrupciós botrányok miatt mondott le, a mai napig tagadja, hogy megszegte volt a törvényeket – a FIFA viszont bűnügyi jellegű hiányosságokat is feltárt egy nemrég lezárt vizsgálata során.

A futballszövetség szerint közel 500 millió svájci frankot (átszámítva közel 167 milliárd forintot) költöttek el Blatter elnöksége alatt arra, hogy „felújítsanak egy épületet, ami nem a szövetség tulajdona”, miközben „kedvezőtlen feltételekkel hosszú távú bérleti szerződések megkötésére kényszerítették”.

„Tekintettel a múzeum hatalmas költségeire, valamint a FIFA korábbi vezetésének általános munkamódszereire, törvényszéki vizsgálatot indítottunk azért, hogy kiderüljön, mi is történt itt valójában” – mondta Alasdair Bell, a FIFA főtitkárhelyettese.

„A vizsgálat rengeteg gyanús körülményt és vezetési hiányosságot tárt fel, egyesek ezek közül bűnügyi jellegűek is lehetnek, melyeket az illetékes hatóságoknak ki kell vizsgálniuk.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy nincs más választásunk, mint jelenteni ezt az államügyészeknek, már csak azért is, mert a FIFA jelenlegi vezetése felelősséggel tartozik a szervezet pénzügyei iránt, és ennek meg is szeretnénk felelni – még akkor is, ha ez elődeinknek sajnos nem sikerült” – mondta Bell, aki hozzátette, feljelentésüket már el is küldték a zürichi ügyészség felé. „Továbbra is együttműködünk a hatóságokkal Svájcban és másutt, hogy a futball megkárosítóit felelősségre vonják tetteikért.”

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

Blatter, akit 2015 decemberében hat évre eltiltottak a futballban való bármiféle részvételtől, ügyvédjén keresztül üzent: Lorenz Erni szerint a FIFA vádjai alaptalanok, és „hevesen visszautasítják” azokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!