Megvett egy izraeli focicsapatot egy arab sejk, fellázadtak az ultrák

2020. december 11. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Két táborra szakadt és összeverekedett az izraeli Beitar Jerusalem nevű focicsapat szurkolótábora, mert a klubot felerészben megvásárolta egy arab sejk. A kemény magnak nagyon nem tetszett a biznisz, a mérsékeltebbek szerint viszont jó sok pénzt hozott.

Nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az izraeli szurkolók azt, hogy az Egyesült Arab Emírségből egy sejk felerészben megvásárolta a Beitar Jerusalem labdarúgócsapatot: pénteken a rendőrségnek kellett szétválasztania az ügyletet helyeslő és ellenző drukkereket – jelentette a walla hírportál alapján az MTI pénteken.

Mindkét szurkolói táborból 120-150 ember jelent meg a csapat jeruzsálemi stadionjánál a pénteki edzésen. Eleinte csak indulatos rigmusokat skandáltak, elítélve vagy támogatva azt, hogy az abu-dzabi uralkodócsaládba tartozó Hamad bin Kalifa Ál Nahjan ötvenszázalékos társtulajdonosa lett a Beitarnak.

Az üzlet ellen főként a csapat La familia névre keresztelt ultrái tüntettek. Maga az együttes és a La familia kemény magja eddig is rasszista megnyilvánulásairól volt ismert, az ultrák többször tiltakoztak arab és muzulmán játékosok szerződtetése ellen, és kötődnek a jobboldali Likud párthoz, illetve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz is.

A rigmusok kántálása után a La familia tiltakozó tagjai megtámadták az ügyletet támogató szurkolókat. A nagy erőkkel kivonuló rendőrség választotta szét a két tábort, és több szurkolót letartóztatott.

A megállapodás támogatói maguk közé hívták Móse Hogeg üzletembert, a csapat másik tulajdonosát, és vállukra emelve éltették a jelentős, a következő tíz évben több mint 300 millió sékelt (26,6 milliárd forint) hozó szerződés nyélbe ütéséért.

Az izraeli klub újdonsült és régi tulajdonosai – Forrás: a klub hivatalos közösségi oldala
Az izraeli klub újdonsült és régi tulajdonosai – Forrás: a klub hivatalos közösségi oldala

2018-ban a klub azzal vonta magára a világ figyelmét, hogy hálából, amiért Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el, odaköltöztetve a nagykövetségét, hogy a csapatot átkeresztelték Beitar Trump Jerusalemre. (A bejelentést tartalmazó poszt azóta eltűnt a Facebookról.)

Mint a 444.hu az átnevezéskor írta, az 1936-ban revizionista cionisták által alapított klub Izrael legnépszerűbbje. Fanatikusai például büszkék arra, hogy a csapatban sosem játszott arab származású játékos, pedig Izrael polgárainak ötöde arab. A klub története többek között azért indult döcögősen, mert az induló játékos- és edzőgárda nem kis részét hamar letartóztatták a területet akkoriban ellenőrző britek, mivel egy brit- és arabellenes terrorszervezet tagjai voltak. Előfordult a lelátón a „halál az arabokra” skandálás is, sőt az ultrák egy része annyira durva, hogy amikor a csapat 2013-ben leigazolt két muszlim vallású csecsent, tiltakozásul felgyújtották a saját klubjuk trófeagyűjteményét és leköpdösték a saját játékosaikat.

A hatszoros bajnok Beitar jelenleg hét mérkőzés után a 14 csapatos izraeli bajnokság tizedik helyén áll.

Az emírségek és Izrael szeptember közepén az Egyesült Államok közvetítésével megállapodást írt alá a hivatalos diplomáciai kapcsolatok létesítéséről. Októberben az emírségek kormányának delegációja ellátogatott Izraelbe, ahol a gazdasági együttműködésről szóló számos szerződést írt alá. Az elmúlt négy hónapban az Egyesült Arab Emírségeken kívül Bahrein, Szudán és Marokkó is megállapodott Izraellel a kapcsolatok rendezéséről.

Katt ide a legfrissebb hírekért!