Európai csapatok közé került Katar a futball-vb selejtezőjében

2020. december 9. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kisorsolták a 2022-es katari világbajnokság selejtezőinek csoportbeosztását: az 55 európai csapatot 10 csoportba osztották be, öt darab ötös és öt darab hatos csoport lesz. A Magyarország az I csoportba került, többek között Lengyelországgal és Angliával egyetemben.

Az A csoportban szerepel Portugália, Szerbia, Írország, Azerbajdzsán és Luxemburg. És itt jön egy furcsaság: ebben a csoportban fog játszani a 2022-es világbajnokság házigazdája, Katar is. Ez két dolog miatt érdekes: egyrészt Katar egy közel-keleti ország, tehát mit keres az európai selejtezőben, másrészt rendező országként nem is kell selejteznie, automatikus résztvevőnek számít.

Az UEFA közleménye szerint Katar válogatottja a szövetség meghívására került be a selejtezősoroztaba, ezzel akarják segíteni felkészülésüket a világbajnokságra. Az ellenük elért eredmények nem számítanak majd bele a selejtező sorrendjébe, mindig az a csapat játszik majd a katariakkal, amelyiknek az adott játéknapon pihenője lenne. A katari válogatott hazai meccseit is Európában játsszák majd, hogy ne kelljen az ellenfeleknek annyit utazniuk. Hogy pontosan hol rendezik ezeket a meccseket, még nem tudni.

Hasonlóra a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság előtt volt példa, akkor a francia válogatott indult az egyik selejtezőcsoportban tét nélkül. 2019-ben a Copa Americára is meghívást kapott Katar, Paraguayjal, Argentínával és Kolumbiával szerepeltek azonos csoportban. Két vereséggel és egy döntetlennel zárták a dél-amerikai vendégjátékot, de a tervek szerint a 2021-es tornán is ott lesz a közel-keleti válogatott. Szintén meghívottként indulnak majd a jövő évi Arany Kupán, a közép- és észak-amerikai válogatottak kontinenstornáján.

A katari futball feljövőben van, 59. helyen állnak a FIFA-ranglistán, többek között Szlovéniát, Albániát és Bulgáriát is megelőzve. 2019-ben történetük során először megnyerték az Ázsia Kupát, a döntőben a rendszeres vb-résztvevő Japánt verték 3-1-re. Némileg árnyalja a képet, hogy honosított futballistákkal próbálták megerősíteni csapatukat, egy 2015-ös barátságos meccsre például úgy álltak ki, hogy a 11 játékosból 6 nem az országban született. Emiatt persze sokan támadták a katari szövetséget, ezért visszavettek a honosításból.

A katari világbajnokságot rengeteg kritika érte a rendezést övező korrupció és az építkezéseken dolgozó munkások jogainak semmibevétele és a borzalmas munkakörülmények miatt. Egyébként sem fogadta lelkesedéssel a futballvilág, hogy az országban uralkodó időjárási viszonyok miatt a megszokott nyári időpont helyett november végén-december elején rendezik a világbajnokságot.

A selejtezősorozat márciusban kezdődik, és novemberben zárul le, a pótselejzetőkre 2022 márciusában kerül sor. A magyar válogatott először Lengyelországgal játszik március 25-én. A katari vb november 18-án kezdődik, a döntőt december 18-án játsszák.

(Independent, The Athletic)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!