Anglián és a lengyeleken át vezet az út a 2022-es futball-vb-re

2020. december 7. – 19:51

Anglián és a lengyeleken át vezet az út a 2022-es futball-vb-re
Szalai Attila, Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik az Európa-bajnoki részvételt, Izland legyőzését ünnepli. Fotó, MTI, Illyés Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

A márciusban kezdődő labdarúgó világbajnoki selejtezőkre kapott ellenfeleket Marco Rossi válogatottja. Nagy sztárok jönnek Budapestre, és Albánia is tele van topligás játékosokkal. A meccsek sorrendjét egyelőre nem tudjuk.

A magyar futballválogatott hihetetlen fordítással kijutott Izland ellen a jövőre elhalasztott 24 csapatos Európa-bajnokságra, majd hat nap múlva a Nemzetek Ligája legjobb 16 csapata közé került. A következő lépés a 2022-es katari világbajnokság lehet, ahová Európából 13 résztvevő juthat ki. Magyarország 1986-ban szerepelt legutóbb vb-n, azóta egyszer (1997) jutott el a pótselejtezőig, de akkor 12-1-es vereséget szenvedett.

A harmadik kalapból várhattuk a hétfő esti zürichi sorsolást, ahol az 55 részvevőből 10 csoportot alakítottak ki. Öt ötös és öt hatos csoport lesz, ahogy a legutóbbi Eb-selejtezőkön. A 2006-ban győztes olasz Daniele de Rossi, és a 2010-ben vb-döntőt játszó holland Rafael van der Vaart húzta ki az országokat.

A csoport: Portugália, Szerbia, Írország, Luxemburg, Azerbajdzsán

B csoport: Spanyolország, Svédország, Görögország, Grúzia, Koszovó

C csoport: Olaszország, Svájc, Észak-Írország, Bulgária, Litvánia

D csoport: Franciaország, Ukrajna, Finnország, Bosznia, Kazahsztán

E csoport: Belgium, Wales, Csehország, Fehéroroszország, Észtország

F csoport: Dánia, Ausztria, Skócia, Izrael, Feröer, Moldova

G csoport: Hollandia, Törökország, Norvégia, Montenegró, Lettország, Gibraltár

H csoport: Horvátország, Szlovákia, Oroszország, Szlovénia, Ciprus, Málta

I csoport: Anglia, Lengyelország, Magyarország, Albánia, Andorra, San Marino

J csoport: Németország, Románia, Izland, Örményország, Liechtenstein

„Közepesen erős csoport, lehetett volna rosszabb is, bár Anglia a világranglista ötödik helyén áll. A lehető legjobban fel kell készülnünk, önbizalommal kell várni a meccseket. Lewandowski az elmúlt 10 év legjobb csatára. Nem szabad senkit sem lebecsülni” – mondta Marco Rossi szövetségi kapitány az M4-nek.

Angliát 1962-ben vertük legutóbb, a chilei világbajnokságon. Azóta 13 meccsen csak két döntetlent értünk el ellenük. 1982-ben kétszer kaptunk ki tőlük vb-selejtezőben, mégis simán ott lehettünk a vb-n. A legutóbbi meccsen, 2010-ben – Egervári Sándor akkor mutatkozott be a kispadon – az angolok 2-1-re nyertek a Wembley-ben. Az angolok az előző vb-n bejutottak a legjobb négy közé, a belgák ellen veszítették el a bronzmeccset. Az előző vb-selejtezőben az angoloknak 8 győzelem és 2 döntetlen volt a mérlegük. A legutóbbi Eb-selejtezőn hét győzelem mellett egy vereség csúszott be nekik, a csehek verték őket 2-1-re Prágában. Sok nagy sztárjuk van, a világ legjobb csapataiból, elég csak Harry Kane-t, Jadon Sanchót, Phil Fodent, Raheem Sterlinget, vagy az idén nagyszerű szezont futó Calvert-Lewint említeni.

Marco Rossi és csapatára kemény meccsek várnak, Fotó AFP, Pavel Golovkin
Marco Rossi és csapatára kemény meccsek várnak, Fotó AFP, Pavel Golovkin

A lengyeleknek is van egy szupersztárjuk, a Bayern München centere, Robert Lewandowski. Mellette még olyan csatárjaik vannak, mint a Piatek a Herthából, vagy Milik a Napoliból. A középpályán Krychowiak a legjobbjuk, aki a Lokomotiv Moszkva játékosa. A lengyelek is ott voltak a legutóbbi vb-n, de bent ragadtak a csoportjukban. A 2020-as Eb-selejtezőkön 8 győzelem mellett 1 döntetlen és 1 vereség a mérlegük, macedónok nyertek, az osztrákok gól nélküli döntetlenre végeztek Varsóban. Ellenük sem kedvező a mérlegünk, mert az elmúlt 10 meccsen mindössze kétszer vertük őket. 2007-ben nyertünk utoljára, barátságos meccsen, Hajnal Tamás tizenegyes góljával.

Albániával 2010 előtt összefutottunk, még Erwin Koeman volt a kapitány, akkor kétszer 1-0-val győztünk vb-selejtezőn. Albánia kijutott a 2016-os Európa-bajnokságra, de a magyarral ellentétben nem jutott tovább a csoportjából. Albánia legtöbb játékosát az olasz élvonalnak adja, csak ízelítőül: Hysaj a Napoli futallistája, Djimshiti az Atalanta védője, Kumbulla a Roma játékosa. Berisha és Strakosha is a Seria A-ban védenek. Myrto Uzuni a Ferencváros villámgyors csatára.

Andorrának visszavághatunk az arcpirító 2017-es vereségért (0-1). Ez volt az a meccs, ahol az MLSZ-elnök Csányi Sándor annyira rosszul érezte magát, hogy eleredt az orra vére a félidőben. San Marino ellen is kötelező a győzelem.

Marco Rossi azt mondta a csapatáról, hogy kellemetlen ellenfél szeretne lenni bárki ellen.

„Az a lényeg, hogy mindenki követni akarja azt az egy taktikai tervet az utolsó percig, amit az edző meg akar valósítani. Egyénieskedés nélkül kell követniük a játékosoknak. Ma már nem technikai, vagy taktikai minőség kell, hanem lélektani, mentális minőség.”

mondta legutóbbi interjúnkban a sikerének egyik fontos titkát.

A vigaszág

Mivel a Nemzetek Ligájában Magyarország megnyerte a csoportját, az abban a speciális rangsorban előttünk lévő hét nemzet közül (spanyol, olasz, francia, belga, osztrák, cseh, walesi), amennyiben hat egyenes ágon kijut vagy eléri a selejtezőt, akkor máris készülhetünk a 2022-es 12 csoportos playoffra. Mivel Belgium, Wales és Csehország egy csoportba került, valamelyik biztosan az NL-pótvizsgára kényszerül. Ezért kell drukkolni osztrákoknak, nehogy lecsússzanak az első két helyről.

Az így kialakuló 12 csapatot három részre szedik, és a két egymeccses párharcot megnyerő válogatott csatlakozhat a 10 csoportelsőhöz, akik értelemszerűen azonnal kvalifikálják magukat. Mindez csak akkor vonatkozik ránk, ha nem jutunk ki egyenes ágon, és nem nyerjük meg a csoportot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!