A kormány 140 milliárd forintot csoportosított át a sport területére a járvány kezdete óta

2020. december 07. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány a koronavírus-járvány magyarországi terjedésének kezdete, vagyis március óta összesen 140,2 milliárd forintot csoportosított át a sport területére, írja az Mfor. Ezek a pénzek alapvetően három forrásból származnak:

  • a Gazdaságvédelmi Alapból, amit a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére hoztak létre,
  • a rendkívüli kormányzati tartalékból,
  • és a Központi Maradványelszámolási Alapból.

A járvány első hulláma idején 48,2 milliárdot, a nyári időszakban 44,2 milliárdot, míg a második hullám augusztus végi „hivatalos” kezdete óta további 47,7 milliárd forint pluszforintot biztosított a kormány erre a területre. A kormányhatározatokkal átcsoportosított pénzek a gyakorlatban pluszforrásoknak tekinthetők, mivel ezek az elfogadott költségvetésben szereplő tételeken felül, más-más előirányzatról lett elvonva.

A legtöbb pénzt különféle létesítményfejlesztések, illetve azok előkészítése vitte el március eleje óta, összesen 104,2 milliárd forintot.

Jutott ebből a kispesti Bozsik-stadionra, a veszprémi uszodára, a tatabányai multifunkcionális sportcsarnokra is. Ezen felül a a versenysportra és az olimpiai felkészülésre 9,3 milliárd, a sportakadémiákra 11,8 milliárd, a 4-4 milliárd jutott a nemzeti Sportközpontokra, valamint a sportági szakszövetségeknek, sportstratégiák előkészítésére. Emellett még 2,6 milliárd forint ment a sport népszerűsítésére, vagy a sportcélú fejlesztéshez kapcsolódó ingatlanvásárlásra.

A költségvetési átcsoportosítások mellett egyéb módon is támogatta a sportágazatot a kormány, lehetővé tették, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap egyik forrását jelentő extra bankadó felét a hitelintézetek taotámogatás formájában különféle sportszervezeteknek utalják át.

Az új Bozsik József- stadion építése a XIX. kerület, Puskás Ferenc utcában – Fotó: Róka László/MTVA/Bizományosi
Az új Bozsik József- stadion építése a XIX. kerület, Puskás Ferenc utcában – Fotó: Róka László/MTVA/Bizományosi

Az egyházaknak is jutott

A Magyar Közlönyökben megjelent kormányhatározatokból az is kiderül, hogy a kormányzat jelentős összeget, 103,2 milliárd forintot csoportosított át az egyházakhoz a válság alatt, főként az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások jogcímen.

Ezzel egyidejűleg az egészségügy irányába 50,7 milliárd forint átcsoportosítás történt, vagyis majdnem a harmada annak, amit a sport területére irányított a kormány, és fele az egyházi pluszpénzeknek. Ugyanakkor az is tény, hogy a tavaszi időszakban a kormány százmilliárdokat költött lélegeztetőgépekre és védőfelszerelésekre. A költségvetési átcsoportosítások során azonban mégsem volt akkora hangsúly az egészségügyön, és alapfeladatainak pluszfinanszírozásán.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass