Szédületes világrekordot futottak félmaratonon

2020. december 6. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A spanyol Valenciában gyakran döntik meg a félmaraton (21,1 kilométer) világrekordját, de vasárnap a férfiak mezőnyében szinte hihetetlenül nagyot, 29 másodpercet javítottak rajta. A kenyai Kibiwott Kandie 57:32-vel nyert.

Kandie a verseny egyik favoritja volt, októberben például második volt a félmaraton-világbajnokságon, de ilyen jó időre alighanem senki sem számított tőle, egyéni legjobbja éppen egy perccel volt rosszabb, mint mostani rekordja.

A kenyai győztes nagy riválisának a friss világbajnok, az ugandai Jacob Kiplimo számított, de most sikerült leszakítanai Kandie-nek, öt másodperccel előzte meg.

A kenyai Kibiwott Kandie a félmaraton új világcsúcstartójaFotó: David Ramos/Getty Images
A kenyai Kibiwott Kandie a félmaraton új világcsúcstartójaFotó: David Ramos/Getty Images

Hogy milyen nagy futás volt, azt jól jelzi, hogy összesen négyen értek be a korábbi világrekordon belül, amit Geoffrey Kamworor tavaly állított fel Koppenhágában 58:01-gyel. Valenciában a 10 kilométeres világrekorder Rhonex Kipruto 57:49-cal ért be (ő pont a spanyol városban érte el csúcsát januárban), a negyedik pedig Alexander Mutiso lett 57:59-cel.

A női versenyben a távon most debütáló, korábban az 1500 és 5000 méteren sikeres Genzebe Dibaba győzött 1:05:16-os idővel, ami 48 másodpercre van a világcsúcstól.

Valenciában a félmaratonnal együtt maratont is rendeztek, ahol talán a valaha volt legerősebb mezőny indult el a férfiaknál a nevezési időket tekintve, még úgyis, hogy a két leggyorsabb maratonista Eliud Kipchoge és Kenenisa Bekele nem volt ott a rajtnál.

Az már a féltávnál látszott, hogy nincs veszélyben a 2:01:39-es világcsúcs, de arra még volt esély, hogy a valaha volt harmadik legjobb időt megfussa valaki a mezőnyből. Erre papíron Birhanu Legesének volt a legjobb sansza, hiszen 2:02:48-cal eddig is az övé volt. Az etióp az utolsó kilométereken azonban leszakadt, két kenyai Lawrence Cherono és Evans Chebet meccselt az első helyért. Cherono állt az élre az utolsó kilométeren, de a hajrára Chebet maradt frissebb, új pályacsúccsal, 2:03:00-val nyert. Cherono négy másodpercet kapva lett a második, Legese 2:03:16-tal ért célba.

Chebet két percet javított egyéni rekordján, Cherono is faragott egy percet korábbi csúcsán.

A női győztes, a kenyai Peres Jepchircir még náluk is nagyobbat javított, 2:23:50-es idővel nevezett a valenciai maratonra, amit végül 2:17:16-os pályacsúccsal nyert meg, ez minden idők ötödik legjobb női ideje is.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!