Grosjean a horrorbalesetről: Volt egy pont, amikor elfogadtam, hogy meghalok

2020. december 4. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Horrorbalesettel indult a múlt heti F1-es Bahreini Nagydíj: a Haas versenyzője, Romain Grosjean 221 kilométer/órás sebességgel csapódott bele a szalagkorlátba, az autója kettészakadt az ütközéstől, és kigyulladt. A francia pilóta 28 másodpercet töltött a lángok között, de csodával határos módon csak a kézfején és a bokáján szenvedett kisebb égési sérüléseket. Bár a kórházból már kiengedték, a hétvégi Szahíri Nagydíjat még kihagyja Grosjean, a brazil Pietro Fittipaldi fogja helyettesíteni.

Grosjean pénteken beszélt először részletesen a sajtónak a balesetéről.

Azt mondta, volt egy pont, amikor elfogadta a sorsát, hogy meg fog halni, de aztán eszébe jutottak a gyerekei, és azt mondta magának, hogy nem veszíthetik el az apjukat.

Sokkal hosszabbnak tűnt neki az az idő, ameddig a lángok között volt, legaláb másfél percnek. Úgy emlékszik, ahogy megállt az autó az ütközés után, azonnal megpróbálta kikapcsolni a biztonságiövet. A kormányt nem találta, pedig nem emlékezett rá, hogy kiszedte volna. Később mondták el neki, hogy az ütközés ereje miatt a teljes kormányoszlop kitört a helyéről, azért nem volt a helyén.

Fotó: Hamad Mohammed/Pool/Getty Images
Fotó: Hamad Mohammed/Pool/Getty Images

Ezután megpróbált kikászálódni a túlélőcellából, de valamihez hozzáért a feje, ezért visszaült. Úgy gondolta, megvárja míg jön valaki és segít neki kiszállni. Ekkor még észre sem vette, hogy körülötte minden lángol. Amikor észrevette a tüzet, rájött, hogy nem várhat másra, egyedül kell kimászni a roncsból, de elsőre nem sikerült.

„Visszaültem, és Niki Lauda balesete jutott eszembe. Azt gondoltam, nem érhet így véget, nem lehet ez az utolsó versenyem, kizárt.”

Közben azon agyalt, hogy a keze vagy a láb ég-e meg előbb. Az is nehezítette a kiszállást, hogy az egyik lába beszorult, akkor jött le a cipője, amikor megpróbálta hátrahúzni a lábát.

„Ekkor már mindkét kezem a tűzben volt. Normális esetben pirosak a kesztyűim, de a tűztől megváltozott a színük, a bal teljesen fekete lett és elkezdett megolvadni, fájdalmat is éreztem. De meg is könnyebbültem, mert kint voltam a kocsiból.”

Miután kiugrott a roncsból, odaszaladt a korláthoz, érezte, hogy valaki megragadja az overálját. Az F1 orvosi mentőcsapatának vezetője, Dr. Ian Roberts volt az. „Ebből tudtam, hogy már nem vagyok egyedül, valaki segít nekem.” Amikor már biztonságban volt, oda akart sétálni a mentőhöz, hogy a tévéközvetítésben is látszódjon, hogy rendben van, túlélte a balesetet. (The Race)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!