Nyomasztóbb volt a Barcelona 3 góljánál a játék képe

2020. december 2. – 23:20

frissítve

Nyomasztóbb volt a Barcelona 3 góljánál a játék képe
Borítókép: Griezmann szépségdíjas a gólját ünnepli Jordi Albával és Dembelével AFP, Kisbenedek Attila

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája ötödik fordulójában a Ferencváros utoljára játszott hazai pályán, a Barcelonát fogadta. A katalánok magabiztosan kezdtek, szemernyi esélyt sem hagytak a magyar csapatnak, és 3-0-ra nyert az egész BL egyetlen hibátlan csapata. A PSG Angliában verte meg a Manchester Unitedet, a csoportjuk így teljesen nyílttá változott.

A Barcelona már továbbjutóként érkezett Budapestre, ezért a nagy sztárok közül az argentin Lionel Messi, a brazil Philippe Coutinho vagy a német kapus, Marc-André Ter Stegen nem volt benne a csapat keretében. Piqué, Araujo, Ansu Fati és Sergi Roberto sérültek, ők azért nem tartottak a csapatukkal. A Fradi öt védővel próbálta megfogni a kicsit tartalékos vendégcsapat rohamait, hogy aztán kihasználja majd a csatárok sebességét, és kontrákat vezessen. Nem sikerült.

Ha végig akarja nézni, mi történt percről percre, itt megteheti.

Az első percekben kőkemény letámadással kezdett a Barca, tanult a kinti meccs hibájából, ahol a Fradi bátorsága és labdabiztossága meglepte őket, elég csak Tokmac lesgóljára vagy Isael kapufájára gondolni. Most olyan nyomást helyeztek a Fradira, hogy a katalánok két középső védője is a mieink térfelén tartózkodott, így szinte a kapujához passzírozták a magyar bajnokot, és a játék képét látva csak az volt a kérdés, mikor születik meg az első gól.

A 14. percben Jordi Alba futott el a bal oldalon, a beadására Griezmann érkezett tökéletes ütemben, a világbajnok francia csatár pedig sarokkal továbbította a labdát 5 méterről Dibusz lábai között a kapuba (0-1). A 21. percben Dembele húzta meg a bal oldalon, a középre tett labdáját nem tudta Frimpong kivágni, Braithewaite azonban jól robbant be rá, és a kapuba helyezte öt méterről (0-2). A találat előtt a játékosok 34-szer passzoltak egymáshoz.

Nyomasztó volt látni, mennyivel fürgébbek, gondolatban is mennyivel gyorsabbak a katalánok még ebben az összeállításban is. Cikáztak a magyarok között, és nagyon nem ízlett ez a letámadás a Fradinak, olykor szemmel is alig tudták követni a labda útját magyar bajnok játékosai, ütközni sem tudtak.

A 27. percben Braithwaite egy villámgyors indítás után hátrányból futotta le Frimpongot, a védő csak szabálytalanul tudta megállítani a dán csatárt a tizenhatoson belül. A játékvezető azonnal megítélte a tizenegyest, a visszajátszás igazolta, jól döntött, mert a becsúszó láb nem érte el a labdát. A labda mögé Dembele állt, és higgadtan gurított a jobb sarokba, mivel Dibusz Dénes a másik irányba várta a labdát, nem volt esélye a hárításra (0-3). A Fradi a harmadik tizenegyest kapta a főtáblán, és az ellenfél mindhármat értékesítette is. A Barcelona BL-történetében csak egyszer szerzett eddig ennél gyorsabban három találatot, akkor a Basel volt a szenvedő fél.

A katalánok valamennyi támadása életveszélyes volt, pillanatok alatt kerültek helyzetbe, esély sem volt a feltartóztatásukra. Ahogy arra sem, hogy a mieink épkézláb támadást vezessenek, mert jó esetben is csak maximum fél percig volt náluk a labda. A 35. percben az előrehúzódó Botka harcolt ki szabadrúgást kedvező helyzetből, de érdemi kapuralövés nem jött belőle.

A hátralévő percekben a Barcelonának volt még egy ziccere, amikor Frimpong úgy vette le a labdát, hogy Braithwaite azonnal helyzetbe került belőle. A lövése nem volt pontos kisodródott pozícióból, de mondhatnánk azt is, a magyar kapus volt a helyén, és kiütötte.

A második félidőben a Fradinak elsősorban az önbecsüléséért kellett küzdenie, illetve azért, hogy a súlyosabb verést elkerülje. A 49. percben adódott az első esély a magyar gólra, akkor Tokmac lőhetett Heister beadása után, a levágódó labdát Sigér küldhette a tizenhatos vonaláról kapura, de most nem célzott olyan pontosan, mint a Celtic ellen a selejtezőben. Válaszul Dembele 50 méteres szólója végén az oldalhálóba lőtt. Volt egy másik lövése a franciának, ami szintén ott landolt.

Sigér Dávid és Botka Endre, a Ferencváros, valamint Ousmane Dembélé a Barcelona játékosa – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Sigér Dávid és Botka Endre, a Ferencváros, valamint Ousmane Dembélé a Barcelona játékosa – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mivel a folytatásban nem volt nagy iram, a Fradi levegőhöz jutott, támadásokat is tudott szervezni, a 63. percben pedig két szögletet is lőhetett egymás után, igaz egyikben sem volt minimális veszély sem. A 73. percben Baturina fejese viszont igen veszélyes volt, de Neto hatástalanította a labdát. Pjanic lövése mellément, érezhető volt, hogy a Barcelona már nem akar gólt rúgni, olykor belefeledkezett a trükkökbe, a lezserségbe.

A magyar csapatok, amikor megfordultak a Bajnokok Ligájában mindkétszer 19 kapott góllal fejezték be. 1995-ben a Ferencváros és a Debrecen is 2009-ben is. A Fradi most 16-nál tart.

„Az első meccsen nem éreztem ekkora különbséget, nem tudtuk megtartani a labdákat az első félidőben. Az a tanulság, hogy bátran és nyugodtan játszani kell ilyen helyzetben is” – értékelt Botka Endre.

Dibusz Dénes arról beszélt, hogy kiszolgáltatott helyzetben volt a góloknál, a meccs képe demoralizáló volt, az első védése az első félidő végén jött. A rivális akkor került helyzetbe, amikor csak akart, megmutatta, miért tartják a világ egyik legjobb csapatának. Hogy a negyedik gólt nem lőtték be, nem a Fradin múlt.

A csoport másik meccsén a Juventus legyőzte a Dinamo Kijevet, az első gólt Chiesa, a másodikat Cristiano Ronaldo, a harmadikat Morata szerezte. A Fradinak a jövő héten az ukrán fővárosban egy győzelem kellene, hogy megszerezze a csoport harmadik helyét, és átkerülhessen az Európa Ligába, amivel megélhetné a kupatavaszt. A döntetlen a kijevieknek kedvez.

A magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter és a pár percet kapó védője, Orban Willie győztes csapat tagja volt, az utolsó percekben szerzett találattal 4-3-ra verték az Istanbul Basaksehirt, ezzel a Lipcse életben tartotta továbbjutási esélyeit. Ha a jövő héten hazai pályán legyőzi a Manchester Unitedet, ott lehet Európa a legjobb 16 csapata között. A MU hazai pályán kapott ki a PSG-től, Neymar duplázott. A már továbbjutó Chelsea sevillai győzelméről ki kell emelni, hogy mind a 4 gólt a francia világbajnok Olivier Giroud neve mellé jegyezték fel. Az egyik gólja szebb volt, mint a másik, a negyediket pedig büntetőből érte el.

Eredmények:

  • E csoport: Krasznodar – Rennes 1-0, Sevilla – Chelsea 0-4
  • Az állás: 1. Chelsea 13 pont, 2. Sevilla 10, 3. Krasznodar 4, 4. Rennes 1.
  • F csoport: Dortmund – Lazio 1-1, Bruges – Zenit 3-0
  • Az állás: 1. Dortmund 10, 2. Lazio 9, 3. Bruges 7, 4. Zenit 1.
  • G csoport: Ferencváros – Barcelona 0-3, Juventus – Dinamo Kijev 3-0
  • Az állás: 1. Barcelona 15 pont, 2. Juventus 12, 3. Dinamo Kijev 1, 4. FTC 1.
  • H csoport: Istanbul Basaksehir – Lipcse 3-4, Manchester United – PSG 1-3
  • Az állás: 1. Manchester 9 pont, 2. PSG 9, 3. Lipcse 9, 4. Basaksehir 3.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!