Pozitív lett Lewis Hamilton koronavírustesztje, lemarad a Szahíri Nagydíjról

2020. december 1. – 08:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Racing Pointot vezető Sergio Pérez és Lance Stroll után újabb Forma1-es pilóta lesz kénytelen kihagyni F1-futamot pozitív koronavírusteszt miatt, ezúttal a hétszeres világbajnok, az idei bajnokságot is nyerő Lewis Hamilton lett ugyanis koronavírusos.

A hírt a Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség jelentette be közösen kedden. Hamilton karanténba vonult, a kontaktkutatás pedig megkezdődött, azt viszont még nem közölték, hogy a Mercedesen belül más is pozitív lett-e. A csapat közleménye szerint Hamilton hétfőn, a Bahreini Nagydíj másnapján enyhe tünetekkel ébredt, ekkor tesztelték le, ez lett pozitív. A futam előtt három tesztje is negatív volt.

A koronavírus miatt Hamilton két nagy, rekordot jelentő sorozata is megszakad:

  • pályafutása 2007-es megkezdése óta egyetlen versenyt sem hagyott ki, a sorban 265 indulása F1-csúcs,
  • ahogy a 2018-as Brit Nagydíj óta tartó, 48 futamra terjedő pontszerzési sorozata is.

Egyelőre nem tudni, hogy a Mercedes kivel pótolja majd Hamiltont a hétvégi Szahíri Nagydíjon, péntekig van idejük pilótát találni. Előfordulhat, hogy egyből két futamra kell majd szerződniük valakivel, hiszen az abu-dzabi idényzáró egyből követi majd a második bahreini futamot, Hamiltonnak gyorsan kellene tehát felgyógyulnia. Ráadásul mindkét országban elég szigorú karanténszabályok vannak érvényben, így inkább az lenne meglepő, ha Hamilton autóba ülhetne december 13-án.

Az ő és a csapata szempontjából leginkább a pont- és futamgyőzelem-gyűjtögetésre van hatással a karantén, Hamilton és a Mercedes világbajnoki címe is eldőlt már korábban.

A Racing Point mindhárom futamon Nico Hülkenberggel helyettesítette a koronavírusos versenyzőit. Valószínűleg a Mercedes nem őt hívja majd, hiszen papíron Stoffel Vandoorne és Esteban Gutiérrez is a velük szerződésben álló tartalékpilóta, Gutierrez viszont olyan régen versenyzett magas szinten, hogy elfogytak a szuperlicenc-pontjai, vagyis nem ülhet autóba. Vandoorne viszont megkaphatja az engedélyt, ő egyébként a Mercedes elektromos részlegénél vezet a Forma–E-ben. Jelenleg is a sorozat valenciai tesztjén vesz részt – itt még teljesíti a keddi etapot, majd Bahreinbe repül, közölte a Mercedes, azt viszont nem árulták el, hogy ő helyettesíti-e Hamiltont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!