Döntetlennel szúrták ki az 54 évesen visszatérő Tyson szemét

2020. november 29. – 06:57

frissítve

Döntetlennel szúrták ki az 54 évesen visszatérő Tyson szemét
Az 54 éves Mike Tyson és az 51 éves Roy Jones Jr. bemutató bokszmeccse – Fotó: Joe Scarnici / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Mike Tyson érezhetően jobb volt a Roy Jones Jr. elleni nyolcmenetes, érezhetően tét nélküli bemutatómeccsen, mégsem zavarta, hogy döntetlenre hozták ki a végeredményt, amit papíron nem is hirdethettek volna. Az 51 éves vesztes nyitott lenne a visszavágóra, az 54 éves Tyson gyorsan jelezte, esze ágában sincs rendes, profi meccsen is visszatérnie.

Tyson 1986-ban minden idők legfiatalabb nehézsúlyú bokszbajnoka lett – hat nap híján pontosan 34 éve –, majd villámgyorsan a nehézsúly összes profi övét begyűjtve vitathatatlan bajnok is lett. Roy Jones Jr. az első bokszoló lett, aki 69 kilóról felfelé törve nehézsúlyú bajnoki címig jutott, eközben éveken át a legjobb bokszolónak tartották az összes súlycsoportot nézve.

Pályafutásuk csúcsán soha nem találkoztak, 50 fölött viszont egy bemutatómeccsen megmutatták, hogy ebben a korban is fel lehet még készülni egy bokszmérkőzés jelentette fizikai kihívásra. A Kaliforniai Sportfelügyelet ugyanakkor nem adott engedélyt rendes mérkőzésre, amin se pontozás, se kiütés, se győztes nem lehet a nyolc, egyenként kétperces menet végén. A promóter kardoskodott ez ellen, a két, 50-en felüli résztvevőn viszont látszott, inkább csak arra kíváncsiak, kibírnak-e még egy ilyen könnyedebb meccset is ebben a korban.

Tyson berobbant

Mike Tyson kezdte erősebben az első meneteket, több ütést is indított és több is talált be két menet után tőle, de főleg testre ment a már korán sokat táncoló Jones ellen. Az ütőerőn nem, a két veterán bokszoló mozgásán viszont látszott, hogy 20 évvel túl vannak a csúcson, de a helyzet korántsem volt annyira rossz, mint a koncert után kommentátorként visszatérő Snoop Dogg mondta, aki sütögetés közben összeverekedő két nagybátyjához hasonlította a kötelek között látottakat.

Négy menet után, a bemutató felénél Jones láthatóan elkezdett fáradni, neki okozott nagyobb nehézséget ilyen idősen ekkora súly mellett bokszolni, ami nem is csoda, hiszen Tyson 45 kilót fogyott a felkészülése közben. Ahogy fogytak a menetek, Jones úgy próbált egyre többször összekapaszkodni Tysonnal a táncolás mellett, hogy valahogy kibírja a meccs végéig, de segítségére volt, hogy Tyson a korai sok mozgás után egyre inkább spórolt az erejével.

A hetedik és nyolcadik menetre Jones összeszedte magát, de a nyolcadik gong után Tyson láthatóan mérges volt, amiért ellenfele viszonylag keveset kezdeményezett, és nem akart rendes verekedést. Utólag, az „eredményhirdetéskor” Jones még mindig alig kapott levegőt, szóval nem csoda, hogy ennyire fáradtan nem akarta teljesen kikészíteni magát.

Tyson és Jones a mérkőzés utánFotó: Joe Scarnici / Getty Images
Tyson és Jones a mérkőzés utánFotó: Joe Scarnici / Getty Images

Nem is születhetett más eredmény

Ugyan az engedélyt kiadó sportbizottság előre jelezte, hogy nem hirdethetnek győztest a mérkőzés után, a promóter mégis azt hangoztatta, hogy a Bokszvilágtanács (WBC) lepontozza majd azt, és győztes is lesz. A végén igazi magyar népmesékbe illő módon eredmény is lett, de a Kaliforniai Sportbizottság akarata is teljesült, hogy ne legyen győztes, hiszen

nem meglepő módon döntetlenre hozták ki a pontozást a két veterán között.

Hogy ez előre megbeszélt húzás lehetett, jól jelezte, hogy egyik fél sem mérgelődött pályafutása első döntetlen eredményén – erre inkább Tysonnak lett volna oka, hiszen a nyolc menet alatt végig fölényben volt, és ha nem is nyert meg minden menetet, a nyolcból hatot biztosan behúzott volna, ha van rendes pontozás. De nem volt, a pontokat három korábbi bajnok, Chad Dawson, Christy Martin és Vinny Pazienza osztották, a következőképpen:

Jones még mindig levegőért kapkodva elhintette, hogy simán benne lenne egy visszavágóba, míg Tysont ezután már arról faggatták, hogy ha kapna engedélyt, akkor vállalna-e rendes, nem bemutatómeccset is, de az 54 éves korábbi nehézsúlyú bajnok gyorsan közölte, hogy ez nem erről szól, pusztán csak szórakoztatni akarnak, esze ágában sincs éles meccset vállalni.

Akik komolyabb összecsapásra számítottak, azok is kaptak valamit a pénzükért – az Egyesült Államokban 50 dollárt kértek az otthoni sugárzásért, igaz, a bevételt jótékony célokra ajánlották fel –, Tysonék előtt ugyanis összecsapott a youtuber Jake Paul és a korábbi NBA-zsákolóbajnok Nate Robinson. Utóbbi már a második menetben padlót fogott, méghozzá nem is akárhogy, ritkán látott módon dőlt el a ringben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!