Mike Tyson 54 évesen újra bokszol. De minek?

2020. november 28. – 07:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban, nagyjából 5 óra környékén újra kötelek közé lép a korábbi nehézsúlyú bokszbajnok, a már 54 éves Mike Tyson, aki a szintén egykori nehézsúlyú címvédő Roy Jones Jr. ellen áll ki. Bár a mérkőzés promóterei egészen nagy vehemenciával állítják, hogy a két ötvenen túli bokszoló összecsapása ugyanolyan rendes meccs lesz, mint bármely másik, ez elég távol áll a valóságtól.

Az inkább vurstlinak beillő bemutatómeccsen ugyanis nem engedélyezett a kiütés, nem lesz pontozás sem, és így győztest sem hirdetnek, csak így kaptak ugyanis engedélyt a Kaliforniai Sportfelügyelettől.

Kaliforniából már sejthető, hogy a mérkőzést nem Las Vegas kaszinóiba vitték, de a helyszín azért így is impozáns lesz, hiszen a Los Angeles Lakers (és Clippers és Kings) otthonában, a Staples Centerben rendezik az összecsapást.

20 éve bombameccs lett volna

Az 54 éves Tyson 50 győzelemmel és 6 vereséggel a háta mögött érkezik majd a ringbe. A csapata által közreadott képek és videók tanúsága szerint a korához képest is bombaformában van (persze más az edző kezét ütni és valódi ellenféllel bokszolni), de fontos megjegyezni, hogy 2005 júniusa óta nem bokszolt élesben. A három évvel fiatalabb ellenfele, a pályafutása során 66 meccset nyerő és 9-et elvesztő Roy Jones Jr. viszont még 2,5 évvel ezelőtt, 2018 februárjában is aktív volt, igaz, ekkor már csak regionális övért harcolt.

Az viszont tagadhatatlan, hogy papíron nagyon jól fest a páros. Tyson 1986-ban, 20 évesen és 4 hónaposan minden idők legfiatalabb nehézsúlyú bajnokaként robbant be a bokszvilágba, amikor kiütötte Trevor Berbicket, majd bő egy éven belül a nehézsúly vitathatatlan bajnoka lett, de aztán több balhénak is köszönhetően kicsit kisiklott a pályafutása. Ugyan később is nyert nagyobb címeket, de amikor igazán nagy nevek ellen bokszolt (Evander Holyfield, Lennox Lewis), kikapott. Igaz, a későbbi halhatatlanok elleni meccseket nézve két győzelmet is fel tud mutatni, 1988-ban a 39 éves Larry Holmest ütötte ki, majd még abban az évben, hónapokkal később Michael Spinkset intézte el 91 másodperc alatt, ezzel lett igazi sztár, már vitathatatlan bajnokként.

A középsúlyból induló és folyamatosan egyre feljebb törő Jones 2003-ban, Tyson pályafutása legvégén érkezett meg a nehézsúlyú bajnokok közé (előtte vitathatatlan kisnehézsúlyú bajnok volt), így elkerülték egymást. Karrierje során olyan halhatatlanokat vert különböző súlycsoportokban, mint Bernard Hopkins, Felix Trinidad, Mike McCallum és Virgil Hill. Az eredményeinek köszönhetően Jonest évekig a legjobb bokszolónak tartották az összes súlycsoportot nézve.

Roy Jones Jr. 2019-benFotó: Peter Kovalev / TASS / Getty Images
Roy Jones Jr. 2019-benFotó: Peter Kovalev / TASS / Getty Images

Ha valódi tétre menne a mostani meccs, Jones lenne mindenképp Tyson legnagyobb skalpja, de a nyolc, egyenként kétperces menet inkább csak azt mutatja majd meg 50 dolláros – 15 ezer forintos – áron, hogy mit tud még két, 50 fölötti egykori bajnok.

Jonest egy kisebb térdsérülés hátráltatja, de ha kellően rendbe jön a helyi idő szerint szombat esti mérkőzésre, a tudása alapján kontroll alatt tarthatja Tysont, egyedül arra kell figyelnie, hogy elkerülje az 54 éves ellenfél még mindig irtózatosan erős ütéseit.

Nem szabad persze megfeledkezni a veszélyekről. A boksz még a huszonéveseknek is halálos veszélyt rejt, 50 fölött pedig gyengülnek a reflexek, és egy-egy betaláló pörölycsapás súlyos sérülést is okozhat bármelyik félnek. Jones erre utalva annyit mondott csak, hogy benne is felmerült, hogy meghalhat a ringben Tyson ellen, de ha ez megtörténik, boldog emberkét hal majd meg.

A promóter Triller szerint a Bokszvilágtanács (World Boxing Council, WBC) az engedélyezés ellenére pontozni fogja a meccset, és így győztest is hirdetnek majd, a végeredmény pedig beleszámít majd a két bokszoló hivatalos mérlegébe, bár ezek a hivatalos engedélyt figyelembe véve nagyjából olyan alaptalan állítások, mint ahogy Donald Trump híreszteli magáról, hogy ő nyerte a 2020-as elnökválasztást.

A mérkőzés bevételeit mindkét fél jótékony célra ajánlja majd fel.

A Mike Tyson–Roy Jones Jr. mérkőzésért az amerikai piaccal szemben itthon nem kell külön fizetni, elég csak vasárnap hajnalban a Sport1-re kapcsolni. A gála hajnali 2-kor indul majd, aki csak Tysonra kíváncsi, annak elég nagyjából 4-kor felkelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!