Hosszú Katinka formája nyugtalanító, de innen szokott felállni és nyerni

Legfontosabb

2020. november 20. – 13:39

frissítve

Hosszú Katinka formája nyugtalanító, de innen szokott felállni és nyerni
Hosszú Katinka, az Iron csapat versenyzője a női 200 méteres hátúszás versenyen a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második mérkőzésén a Duna Arénában 2020. október 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az elhalasztott olimpia és a koronavírus-járvány nagy kihívás elé állítja az úszókat. Március óta nagyjából minden fontosabb versenyt töröltek a sportágban. Most Budapesten versenyeznek a legjobbak, és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka jóval halványabban teljesít a megszokottnál.

A Duna Arénában zajló International Swimming League-ben (ISL) már csak egyetlen magyar versenyző, Jakabos Zsuzsa érdekelt, az Európa-bajnok úszónő az Energy Standard színeiben készülhet a négycsapatos szombati és vasárnapi döntőre.

Hosszú Katinka csapata, az Iron nem tudott javítani a tavalyi eredményéhez képest, és idén sem jutott be a fináléba. A versenynek tavaly több állomása volt szerte a világban, idén a koronavírus-járvány miatt a budapesti buborékban rendezik meg az összes fordulót, ahogy az elődöntőket is, a hétvégén pedig a döntőket. Az úszók örültek annak, hogy végre versenyezhetnek, de nem mindenki osztozott ebben – hogy milyen visszásságok alakultak ki emiatt, arról ebben a cikkben írtunk.

Az Iron gyenge szereplésében abban az is közrejátszott, hogy a 200 pillangó világbajnoka, Milák Kristóf betegsége miatt nem állhatott rajthoz, a vírus miatt belázasodott, kockázatos lett volna túl gyorsan terhelni a szervezetét. A gyengébb szereplés fontos összetevője a szupersztár Hosszú gyengébb formája is. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő ezúttal is több távot bevállalt, de megközelítőleg sem olyan hatékonysággal, mint egy éve, vagy ahogy általában megszoktuk tőle.

Egy éve a tizenharmadik legjobb úszónő volt az összetett speciális pontszámítás alapján, most a huszadik helyre került, de csúszhat még hátrébb is. Időeredményekben talán nagyobb az eltérés annál, mint amire a versenyző maga számított, mert azt tudta, hogy nem lesz jó formában, hiszen nem edzett rendesen.

A tavalyi és a jelenlegi eredményeiről készítettük ezt az összefoglalót. Idén az október 18-i és a november 15-i elődöntős időket vettük számításba, tavalyról a novemberi londoni úszásokat. Tavaly ilyenkor még mindenki úgy készült, hogy idén júliusban az olimpián mérik össze majd az erejüket. Egy éve jobb állapotban, magasabb szintről vágott neki a kemény felkészülésnek, amit aztán meg kellett szakítania a halasztás miatt.

Versenyszám2019. november, London2020. október, Budapest2020. november Egyéni legjobb eredmény
200 vegyes2:04,162:07,742:08,912:01,86
400 vegyes4:25,244:30,524:36,414:19,46
200 hát2:06,222:06,862:05,341:59,36
200 pillangó2:03,942:07,042:08,892:01,12

A szembetűnő visszaesésnek sok oka lehet. Az megállapítható a budapesti tapasztalatok alapján, hogy a hozzá hasonló nagy nevek és olimpiai favoritok, mint a svéd Sarah Sjöström, az amerikai Caeleb Dressel vagy a brit Adam Peaty jobb formában voltak, utóbbi kettő világcsúcsot is úszott.

Nekünk persze ennél fontosabb, hogy Hosszú közvetlen riválisai hogyan teljesítettek. A japán Ohasi Jui 200 vegyesen 2:03.93-ra volt képes, a kanadai Sydney Pickrem 2:04,4-et úszott. 400 vegyesen is ők ketten harcoltak az első helyért a november 14-i elődöntőben, és a japán úszó akkor is négy tizeddel járt riválisa előtt. 4:23,25-tel csapott a célba Ohasi, míg Pickrem 4:23,68-nél állította meg az órát. Jakabos az elődöntőben 5 teljes másodperccel járt Hosszú előtt.

„Időben jött ez a figyelmeztetés, ahogy erre ő maga is utalt. Tudta, hogy a pillanatnyi formája nem olyan, ami igazán nagy reményekre jogosíthatta volna fel, de becsületére legyen mondva, nem vattázta magát, beleállt a küzdelembe, nem keresett mentségeket, az sem érdekelte, ha megelőzik.

A világ nem ment el Katinka mellett, ezt fontos hangsúlyozni. Ha a legjobb idejénél néhány másodperccel rosszabbat úszna, akkor még mindig előre ki lehetne osztani neki az első helyeket.

Ha a tavalyi eredményeire újra képes lesz, akkor versenyben lesz a kihívóival, sőt. Egyáltalán nem kell őt még temetni, a saját kezében van a sorsa” – értékelt a Telexnek a kapitány, Sós Csaba. Az olimpiáig még nyolc hónap van hátra, a szakember emiatt nem aggódik, már csak azért sem, mert ismeri Hosszú fanatizmusát.

Sós Csaba szövetségi kapitány – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Sós Csaba szövetségi kapitány – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kaposvári országos bajnokságon, december elején láthatjuk majd ötvenes medencében Hosszút, ami fontos fokmérője lesz a formájának, mert ötvenes versenyen másképp és többet kell úszni – a rövid pályán több a forduló, és azzal a víz alatti munka a fordulók után.

Party like it's 2018

Hasonló átváltozásra lesz egyébként szüksége Hosszúnak, mint 2018 nyarán. 2017-ben világbajnok volt mindkét vegyes számban a Duna Arénában, aztán különvált Shane Tusuptól. 2018-ban hatalmas küzdéssel lett Európa-bajnok 200 vegyesen, hogy aztán a 2019-es világbajnokságon ismét ellenállhatatlan formában versenyezve győzzön mindkét vegyesúszó számban.

Hosszú Katinka egy éve, novemberben vált meg edzőjétől, Petrov Árpádtól, azóta készült egyedül is, most pedig Nagy József irányításával. Nagy 1992-ben olimpiai aranyérmet ünnepelhetett, az amerikai Mike Barrowman volt a tanítványa, együtt forradalmasították a mellúszást. Nagy feladat lesz, hogy ismét a legjobbak közé vezesse Hosszút.

A Nemzeti Sportnak Hosszú azt mondta, utálja, ha nem ő nyer, a 25 éves japán Ohasi pedig úgy úszott, ahogy ő szokott. „Még csak a szívemre sem kell feltétlenül tegyem a kezemet, hogy tudjam, miért nem úszom jól. Lehetnék mérges magamra, néhány úszásom után voltam is, de a mérget próbálom nem negatívan megélni. Türelmesnek kell lennem. Éveken keresztül már-már megközelíthetetlen voltam, viszont az elmúlt hónapokban nem történt semmi. Márpedig nekem az állandó versenyzés adta a sikereket, a pofonokat és a további motivációt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!