Európa-bajnok lett Karakas Hedvig

2020. november 19. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karakas Hedvig aranyérmet nyert a prágai cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján az 57 kilogrammos súlycsoportban, írja az MTI.

A BHSE olimpiai kvótás helyen álló sportolója pályafutása második Eb-döntőjében a portugál Telma Monteiróval találkozott, akitől kikapott a 2015-ös bakui Eb-döntőben, és akit az eddigi nyolc találkozójukon csak egyszer tudott megverni. A 34 éves portugál a női dzsúdó egyik legnagyobb sztárja, olimpiai bronzérme mellett négyszeres világbajnoki második, Eb-ken pedig már 13 érmet – köztük öt aranyat – nyert. Tavaly harmadik lett a minszki Eb-n.

Kettejük kilencedik csatája a versenynap utolsó meccse volt, és az előző négy súlycsoport végjátékai miatt csak 18 óra után kezdődött el. Az előző mérkőzéseit rendre hosszabbításban nyerő Monteiro rögtön hátracsavarta Karakas karját, aki azonban kiszabadult a földharcból, majd kaszáló dobással próbálkozott. Néhány értékeletlen akció után letelt a négy perc, és jöhetett az aranypontig tartó ráadás.

Ez is meddő küzdelmet hozott, Karakas – aki októberben bronzérmes volt a budapesti Grand Slamen – ügyesen kibújt egy karfeszítésből, mígnem 8 perc 18 másodpercnél a bíró lehúzásért harmadszor is megintette Monteirót, ami már a leléptetését jelentette. Karakas így két intés hátrányból fordította meg a mérkőzést.

Karakas ezzel a magyar dzsúdósport 18. Eb-aranyérmét nyerte meg.

A 30 éves dzsúdós így már négy érmet nyert az Eb-ken, az arany és ezüst mellett 2009-ben Tbilisziben és 2010-ben Bécsben is bronzérmes volt.

„Hosszú meccs volt a döntő, de nem éreztem fáradtságot, inkább az volt fárasztó, hogy végig fókuszálni kellett. Nem igazán zavart, hogy már hétszer kikaptam Monteirótól, aki nagyszerű dzsúdós, mert edzőmmel, Toncs Péterrel alaposan átbeszéltük a teendőket ellene. Tudtam, hogy nem szabad rárohannom, és azt is, hogy fantasztikus erőállapotban vagyok, így nyugodtan mehettem bele a hosszabbításba is. Az intések nem fogtak meg, előtte is voltak már olyan meccseim itt, amikor két figyelmeztetésnél tartottam” – mondta Karakas a döntő után. Tisztában volt azzal, hogy az egymás elleni mérleg nem neki kedvez.

„Pontosan ezért nagyon szerettem volna már legyőzni a portugált, mert úgy voltam vele, hogy mikor, ha nem most.”

„Háromkor lett vége a selejtezőknek, Hédi pedig hatkor jött a döntőben, szerintem ez idő alatt kilométereket gyalogoltam a csarnokban. Ami a portugált illeti, teljesen lekottáztuk előre a meccset, tudtuk, hogy nagyon rutinos és gyors ellenfélről van szó. Én elsősorban azt kértem Héditől, hogy ne essen el” – mondta a női válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Toncs Péter.

Karakas az aranypontig tartó ráadásban a megbeszéltek szerint váltott taktikát. „Mivel az ellenfél számított rá, abban maradtunk, hogy Hédi nem támad derékra. A vége felé viszont Monteiro már kókadni látszott, akkor már alkalmazta ezt a fogást, és meg is lett az eredménye a harmadik intés formájában. Mindent betartott, amit megbeszéltünk, és még nyolc perc után is teljesen ott volt fejben” – tette hozzá Toncs Péter.

Pénteken magyar részről a 73 kilós Szabó Frigyes (UTE), és a 81 kilós Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) lép tatamira a cseh fővárosban, ahol a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött zajlik a 69. Európa-bajnokság.

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!