Bizarr lezárást kapott az NFL-esek fegyveres rablási botránya

2020. november 17. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Meglehetősen bizarr lezárást kapott az elmúlt évek egyik legfurcsább NFL-es rendőrségi ügye, miután kiderült, hogy a két, fegyveres rablással megvádolt játékost valójában csak zsarolni próbálták, a nem annyira átgondolt mestertervet pedig a hamis tanúvallomást tevő szemtanúk ügyvédje a kelleténél is tovább pörgette. Más kérdés, hogy az alaptalan vádaskodásokkal sikerült megtörni egy tehetséges játékos karrierjét, amin nehéz lesz változtatni.

November 16-án hétfőn minden vádat ejtettek a New York Giants NFL-csapat korábbi védőjátékosa, Deandre Baker ellen, akit egy másik amerikaifutballistával, Quinton Dunbarral együtt azzal vádoltak, hogy májusban több társukkal együtt kiraboltak egy exkluzív miami bulit. Az állítólagos tanúk szerint Bakerék fegyvert rántva szedték el a vendégek pénzét, ékszereit és értékes karóráit – nagyjából 70 ezer dollár értékben –, majd a gondosan előre, a menekülést megkönnyítő módon leparkolt luxusautóikkal távoztak.

A gyanúba kevert két NFL-es közül Quinton Dunbar villámgyorsan tisztázni tudta magát, Baker viszont jobban belebonyolódott az ügybe, ami miatt csapata, a Giants ki is rúgta, és amiben 10 évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetéssel fenyegették.

Baker és Dunbar az első pillanattól kezdve azzal védekezett, hogy zsarolás áldozatai, semmiféle fegyveres rablás nem történt, és csak pénzt akarnak belőlük kicsalni. A nyomozás során kiderült, hogy Dunbar ellen nincs elég bizonyíték, így ő tisztázódott, ám még mielőtt ez megtörtént volna, a négy szemtanú közölte, hogy Dunbar megpróbálta lefizetni őket, hogy vonják vissza a tanúvallomásukat ellene. Aztán erről kiderült, hogy természetesen semmi nem igaz belőle, itt kezdett egyre furcsább lenni a történet.

Miután Baker egyedül maradt gyanúsítottként, a nyomozás pedig nagyon lassan haladt előre, a New York Giants kivágta az első évben jól teljesítő, akkor 6 millió dollárt kereső játékosát, nehogy valami súlyos ügybe vonják bele magukat. Utána viszont elkezdett körvonalazódni, hogy Baker is inkább a pénze miatt érintett az ügyben – bár első körön még a rablás mellé odakerült vádpontként, hogy ő próbálta meg lefizetni a szemtanú-áldozatokat, hogy inkább hallgassanak.

Deandre BakerFotó: Brett Carlsen / Getty Images
Deandre BakerFotó: Brett Carlsen / Getty Images

Később viszont világos lett, hogy ez fordítva történt, az állítólag áldozatok próbáltak meg pénzhez jutni, ám amikor Baker nem engedett, a négy vádlóból három még októberben hagyta inkább az egészet a fenébe, és ejtette a keresetet.

Az őket képviselő ügyvéd, William Dean viszont nem nyugodott, és továbbra is szemtanúként 266 ezer dollárt követelt Bakertől, egészen addig, amíg november 16-án le nem tartóztatták zsarolás vádjával, ami után Baker ellen is ejtették az összes vádpontot.

A 2019-es NFL Draft első körében kiválasztott Baker szabadon igazolhat bármely NFL-csapathoz, az viszont még nem világos, hogy a liga tartogat-e számára bármiféle büntetést. Az viszont világos, hogy Baker már több mint egy fél szezont, de valószínűleg több időt elvesztett pályafutásából, ahogy az újoncként kötött szerződéséből fennmaradó 3 millió dollárt sem kapja vissza, és feltehetőleg – egy időre – az évi átlag 2,6 milliós fizetésnek is búcsút mondhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!