Tökéletes akció hozta a szerbek elleni döntetlent az NL-ben

2020. november 15. – 23:12

Tökéletes akció hozta a szerbek elleni döntetlent az NL-ben

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország ismét hátrányba került, most fordítani nem tudott, de a döntetlenért járó egy pontra maximálisan rászolgált Szerbia ellen. A Nemzetek Ligája utolsó fordulója előtt a második helyen áll a csapat, szerdán a törökökkel szemben egy győzelemmel akár fel is juthat a 16 csapatos A divízióba.

Az Izland elleni hihetetlen fordítás és Eb-részvételt érő 2-1-es győzelem után a csütörtöki kezdőcsapatból öten maradtak a magyar futballválogatottban a szerbek elleni Nemzetek Ligája meccsre. Gulácsi Péter és Willi Orbán visszament Lipcsébe, Sallai Roland Freiburgba, Szalai Ádám Mainzba. Az eltiltott Szalai Attila helyén a Lugano védője, Kecskés Ákos bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. A csapatkapitány a zentai születésű Nikolics Nemanja volt, ő volt az egyik csatár is a 3-5-2-es hadrendben. A keret legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik szabadon mozoghatott a csatárok mögött.

A koronavírusos kapitány, Marco Rossi már csütörtökön sem lehetett a kispadon, vasárnapra segítője, Cosimo Inguscio is megfertőződött, őt is nélkülözni kellett, így Gera Zoltán lett a csapatirányítója, aki hangsúlyozta, hogy nem akar partizánkodni, és végrehajtja majd az olasz szakember utasításait. Egy éve novemberben a telt házas Puskás Arénában búcsúztatták el Gerát, most néző nem lehetett a lelátón. A csoportunkban a török megverték az oroszokat 3-2-re, így egy magyar győzelem azt jelentette volna, hogy tovább csatázhatunk az első helyért. A feljutás is nagy dolog, de az NL-ben minden pontnak jelentősége lesz, amikor a két világbajnoki selejtezős playoffot érő pozíciót kiosztják.

A szerbek hazai pályán tizenegyesekkel maradtak alul a skótokkal szemben csütörtökön, így ők most sem jutottak ki az Eb-re, ennek megfelelően csalódottan érkeztek, de a fogadóirodák őket látták esélyesebbnek. Ebben nyilván közrejátszott, hogy a bukmékerek részben a nevek alapján hozták meg az oddsokat.

A magyar válogatott aktívan kezdett, az első negyedórában rúgott négy szögletet, igaz nem volt veszélyes egyik sem, a lövéseknél messze volt a kapu. A 18. percben aztán Szerbia megszerezte a vezetést, egy nagyon egyszerű akciót láthattunk, a felezővonaltól előreívelték, Jovics elfejelte, a bal oldalon Radonjic lefutotta Kecskést, amikor a tizenhatoson belül járt, kibillentette a visszafutó Botkát is, majd igen higgadtan gurított a kapuba. Radonjic a Marseille szélsője, aki a gyorsaságát ezúttal is igazolta. A 27. percben Jovics elől Dibusznak kellett mentenie, miután az egyik védőnk beragadt, és nem volt leshelyzet.

A legtöbb veszély a másik oldalon Szoboszlai lövéseiben volt, sőt egy szép akciónk után volt egy remek fejese is hét méterről, amikor a jobb szélen felfutó Nagy Ádám hozta helyzetbe, de a kapus a helyén volt.

Kalmár Dmitrovics lábai között rúgta el a labdát a kapuba, Fotó: Reuters, Szabó Bernadett
Kalmár Dmitrovics lábai között rúgta el a labdát a kapuba, Fotó: Reuters, Szabó Bernadett

A 39. percen Kalmár Zsolt egyenlített, Nikoliccsal kényszerítőzött a tizenhatos előtt, a csatár remek átadással hozta helyzetbe a ritmust váltó Kalmárt, aki ballal átvette a labdát, jobbal a 11-es pontról nyugodtan gurított a bal alsóba, Dmitrovics nem tudott hárítani.

A második félidőben Holender cselezett végig a bal oldalon, már az ötösön belül járt, amikor a visszaadásába a kapus lábbal lépett bele, és szögletre mentett. A 66. percben ígéretes kontrát vezetett három magyar két szerbbel szemben, a csereként beállt Könyvesnek tette ki a labdát Kalmár, aki nem tudott kapura rúgni, eközben visszaértek a védők.

Sokáig csendes mezőnyjáték folyt, Kecskés mentett két fontos helyzetben is, Radonjic 23 méterről bombázott kapura, de egy métert tévedett. A 76. percben Szoboszlai szöglete után nagy kavarodás alakult ki, Bese visszafejelt labdája veszélyes volt, Dmitrovics vetődve hárított, a kapus ugyancsak a helyén állt, amikor Könyves vállalkozott lövésre. Rögtön az ellentámadásból Jovics centikkel lőtt a jobb kapufa mellé, Dibusz ebben a helyzetben már nem tudott volna menteni. A 87. percben a Fradi kapusa óriási bravúrt mutatott be Jovics perdítésénél, bal kézzel kapott bele a gólba tartó labdába.

A szerbek a végét megnyomták, a védelem azonban bírta a strapát, mindig volt egy bevetődő ember, egy becsúszó láb. Még egy kontrát a mieink is vezettek, a 93. percben Könyves hozta helyzetbe Hangyát, de a védők felszabadítottak, így maradt az igazságos döntetlen. A szerbek nem nyertek még az NL-ben.

„Komoly teljesítmény volt a csapattól, a végére már kezdtünk fáradni, ami nem csoda. A második félidőben már nem tudtunk úgy letámadni, ahogy szerettünk volna. Nyerhettünk volna, de jó eredményt értünk el”

– összegzett Gera Zoltán az M4 Sport kamerája előtt.

  • Magyarország: Dibusz – Kecskés, Lang, Botka – Bese (Schäfer, 78), Sigér (Nego 58.), Nagy, Kalmár, Holender (Hangya, 68) – Szoboszlai (Gyurcsó, 78) – Nikolics (Könyves, 58.)
  • Szerbia: Dmitrovic – Milinkovic, Spajic, Gudelj – Radonjic (Vlahovic, 79.), Lazovic (Gacinovic, 57.), Lukic, Maksimovic (Grujic, 62.), Ristic (Mladenovic, 62.) – Jovic, Tadic (Milinkovic-Savic, 79.)
  • A csoport állása: 1. Oroszország 8 pont, 2. Magyarország 8, 3. Törökország 6, 4. Szerbia 3.

Borítókép: A válogatott összekapaszkodva várta a kezdő sípszót, Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!