Az egyetlen bűnöm, hogy elvettem feleségül Aján Tamás lányát

2020. november 6. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szeptember végéig hivatalban volt főigazgatója szerint a sportág korrupciós és doppingügyeiről készült McLaren-jelentés hitelessége megkérdőjelezhető, több valótlan állítást és ténybeli hibát tartalmaz.

A volt főigazgató azután adott interjút az MTI-nek, hogy tájékoztatta álláspontjáról az IWF elnökségét.

„Sok okból nagy meglepetéssel olvastam McLaren »független« jelentését, és most – hogy már nem állok az IWF alkalmazásában – szabadon nyilváníthatom ki véleményemet, tényekre, dokumentumokra alapozva” – jelentette ki Ádámfi, aki szerint a jelentés gyenge minőségét már az az apróság is jellemzi, hogy a teljes nevét egyszer sem tudták helyesen leírni.

„Mennyire volt komoly a nyomozás, ha azt sem tudta pontosan megállapítani, hogy a vizsgált személy mikor kezdte meg funkcióját, és mi a végzettsége?” – tette fel a kérdést.

A kanadai jogász, Richard McLaren vezetésével készült jelentés szerint Aján Tamás, a IWF elnöke, a félelem kultúrájával irányította a szövetséget, többek között 40 pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen, és 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni. A jelentésben Ádámfira is gyanúsító célzásokat tettek.

„Mivel főigazgatóként operatív módon nem vettem részt pénzügyi és doppingellenes tevékenységekben, a választási csalással-vesztegetéssel kapcsolatos állításokra reagáltam. Először is kijelentem, hogy a jelentés sejtetésével ellentétben, soha nem vettem részt korrupcióban, soha nem fizettem vesztegetési pénzt egyetlen szavazatért sem, és nem volt bizonyítékom arra, hogy bárki más ilyen cselekményt követett volna el. Ezért arra szólítok fel bárkit, aki ennek az ellenkezőjét állítja, álljon elő konkrét bizonyítékkal” – mondta Ádámfi Attila, aki szerint a jelentés sem konkrét vádat, sem bizonyítékot nem tartalmaz ellene, a dokumentumban sejtetéseket, feltételezéseket talált tények és bizonyítékok nélkül, gyakran használnak olyan szavakat, mint a lehet, lehetséges, úgy látszik, esetleg, potenciálisan.

Ádámfi Attila dokumentumhamisítást is felrótt McLarenéknek. „A jelentés bemutatja egy levelezésemet, mely a választási korrupciót lenne hivatott alátámasztani. Ebbe a levelezésbe azonban a vizsgálatot végzők szándékosan beillesztettek olyan szöveget, melyet az eredeti levél nem tartalmaz. Ezáltal a jelentés meghamisítja a hivatkozott emailt annak érdekében, hogy a helyzetet a kreált politikai forgatókönyv szerint igyekezzen bemutatni” – mondta Ádámfi.

Egy másik példája szerint a jelentés tényként közli, hogy az IWF ázsiai és óceániai tagszövetségei miként szavaztak – egy titkos szavazáson. „Ezt csak akkor lehetne tényként állítani, ha a nyomozó rendelkezne az összes tagszövetség jogi nyilatkozatával, különben vagy hazudik, vagy legalább is blöfföl – ezek egyike sem elfogadható egy független jogi professzor részéről.”

A Telex friss híreit itt találja >>>

A volt főigazgató, aki Aján Tamás veje, azt mondta: „Az egyetlen bűnöm, hogy 20 évvel ezelőtt feleségül vettem egy hölgyet, aki a volt elnök lánya, ami miatt még ma is büszke és boldog vagyok. Egyébként ez a tény nyilvánosan ismert volt, és 19 és fél évig nem okozott problémát.”

Ádámfi szerint a McLaren-jelentés elfogult, szubjektív, sok pontatlansága, a tények és bizonyítékok mellőzése miatt hitelessége megkérdőjelezhető. „Ha az érdeke úgy kívánja, bizonyítékot próbál gyártani, ráadásul McLaren úr soha nem látott magas összegért nem teljesítette szerződéses kötelezettségét. A szükséges jogi lépéseket megtettük McLaren úr felé, hogy a McLaren-jelentés a valóságnak megfelelő legyen” – mondta Ádámfi Attila, aki 25 év után, közös megegyezéssel távozott az IWF-ből, amelyben 2001-ben kezdett dolgozni versenyigazgatóként, majd 2014-től főigazgatóként irányította a szövetség működését. Távozásakor az akkori ideiglenes elnök, az időközben megbuktatott amerikai Ursula Papandrea megköszönte negyedszázados áldozatos tevékenységét, méltatva kulcsszerepét abban a többéves munkában, mely a sportág olimpiai jövőjét biztosította 2019-ben.Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!