Forma-1: fizetési plafont vezethetnek be a pilótáknak

2020. október 31. – 10:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Forma 1-ben 2023-tól fizetési plafont vezetnének be a pilótáknak, ami szerint évente maximum 30 millió dollárt kaphatna egy-egy versenyző. A csapatok támogatják ezt az ötletet, de még sok vita előzheti meg a végső döntést.

A fizetési plafon előtt már a csapatok éves költségvetését korlátoznák, a tervek szerint jövőre már csak 145 millió dollárt költhet egy csapat, ami 2022-re 140-re, majd 2023-ra 135 millióra csökkenne. Ezeket az összegeket a pilóták fizetésén felül költhetik el a csapatok.

A 30 milliós határ néhány pilótának biztosan visszalépést jelentene, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton fizetése most 50 millió dollár körül van. Max Verstappen és Sebastien Vettel fizetése is magasabb lehet most, mint az előirányzott 30 millió.

A Red Bull főnöke, Christian Horner az imolai pályánál azt mondta az újságíróknak, hogy még semmit sem szavaztak meg a csapatok. Arról beszélt, hogy a költségvetés tervezése minden csapatot érzékenyen érint, és erre szükséges jó választ adniuk.

Toto Wolff, a Mercedes főnöke azt mondta, hogy a Forma-1-nek fenntartható és vonzó sportfranchise-zá kell válnia, mint más vállalkozásoknak, ennek is jövedelmezőnek kell lenni. Ugyanakkor megérti, hogy a pilóták olyan magas fizetéseket igényelnek, mint más top sportágak sztárjai.

Hamilton azt mondta, meglepte őket a fizetési sapka ötlete, és szeretné, ha a Forma-1 vezetése szorosan együttműködne ebben a kérdésben is a pilóták érdekvédelmi szervezetével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!