Legyőzték az ukrán robotot, López a könnyűsúly királya

2020. október 18. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmet írt a bokszoló Teófimo López az ukrán Vaszilij Lomacsenko legyőzésével, a 23 éves amerikai ugyanis a legfiatalabb bokszoló lett, aki négy övet is birtokol, egyben a könnyűsúly első bokszolója, aki begyűjtött ennyi övet. A taktikusan bokszoló López egyhangú pontozással nyert 12 menet után.

Az eredetileg májusra kiírt, a koronavírus miatt öt hónappal eltolt címegyesítő meccs nem okozott csalódást a plusz várakozás ellenére sem. Az IBF, WBA, WBO és a The Ring szervezetek öveit egyesítő Las Vegas-i címmeccsen magyar idő szerint vasárnap hajnalban csúcsra ért az amerikai Teófimo López, aki 23 évesen inkább még csak a pályafutása elején jár.

López előtt persze nem volt kicsi a tét. A domináns győzelmei után tartott látványos ringen belüli ünnepléseiről is ismert amerikai bokszoló 23 évesen minden idők legfiatalabb egyesített bajnokává válhatott a könnyűsúlyban, ha legyőzi a 32 éves, a szombati címmeccsre három övvel érkező ukrán Vaszilij Lomacsenkót.

Az egészen kivételes eredménylistával rendelkező Lomacsenko persze nem számított könnyű ellenélnek, sőt, a szombati, Las Vagas-i címmeccsig a súlycsoporttól független összevetésben a második helyen volt a mexikói Canelo Álvarez mögött. Mindez nem indokolatlan: amatőrként 396-1 volt a mérlege, a temérdek győzelmével egy Európa-bajnoki, két világbajnoki és két olimpiai bajnoki aranyat gyűjtött be, profiként már a harmadik meccsével nagy nemzetközi övet szerzett magának. És nem mellesleg az eddigi egyetlen, 2014-es veresége óta legyőzhetetlen volt, 14-1-es mérlegét 10 kiütés erősítette.

Itt olvashatja a Telex legfrissebb híreit.

Ebben leginkább a sebészi pontossággal felépített taktikái segítették előre a remek technikával rendelkező bokszolót, szombaton, Las Vegasban viszont csődöt mondott a 23 éves, feltörekvő Teófimo López ellen, aki a mérkőzés elején épp csak annyi információt adott át Lomacsenkónak, amennyi muszáj volt, miközben sorra vitte be az ütéseket.

López 23 éves korára épp annyi profi meccsen volt túl, mint a kilenc évvel idősebb Lomacsenko. A korábbi mérkőzései alapján leginkább az ütőereje miatt vált ismertté, a 15 győzelemből 12-t KO-val szerző amerikait ugyanis a pokolian erős ütései mellett többen azért kritizáltak, mert nem elég komplett bokszoló.

A Lomacsenko ellen megnyert címmeccsel ez változhat, az ukrán ellen ugyanis nem csak a félelmetes ütéseket villantotta meg, sőt, egyáltalán nem ezekre alapozott a látszólag a bokszra programozott szuperszámítógép, Lomacsenkóval szemben – nem véletlen a Hi-Tech becenév.

López ellen viszont kevés volt a szuperszámítógép, hiszen nem volt elég adat. Az amerikai eddigi meccseiből nem tudott rendesen felkészülni az ukrán ellenfél, a szombati meccs első hét menetében pedig tudatosan fogta vissza magát López, ami miatt Lomacsenko is halvány maradt – egyszerűen nem tudott rájönni a 32 éves ukrán, hogy mi az a gyenge pont, amit megtámadhatna ellenfelében.

Részben ez is volt a régóta eltervezett taktikája, amit a győzelem után meg is osztott a már négy övet is birtokló López: „Nyomás alatt kell tartani, folyamatosan nyomni kell a gázt ellene. Kis ütésekkel kizökkenteni, hogy ne legyen ideje a rendes előkészítésekre. Mindig, amikor ütésre készült, volt valami válasz a tarsolyomban” – mondta.

A sok kis válasz pedig elégnek bizonyult, a három pontozóbíró mindegyike Lópeznek adta a mérkőzést, aki 116-112, 117-111, 119-109-es eredménnyel nyert.

Hogy mi következik, azt egyelőre nem tudni. A címmeccs szerződésében nem rögzítettek visszavágási opciót, így valószínűleg más kihívót keresnek Lópeznek, aki feltehetőleg 24-0-s mérleggel rendelkező honfitársa, Devin Haney lehet majd, feltéve, ha megvédi a WBC-övét a kubai Yuriorkis Gamboa ellen novemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!