Káosz a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben: két nap alatt két ideiglenes elnököt választottak

2020. október 16. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége a brit Michael Iranit nevezte ki ideiglenes elnökké, alig két nappal azután, hogy a testület e posztra még a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította, írta a MTI.

A legújabb ideiglenes elnök, Michael Irani az IWF orvosi bizottságának vezetője, aki korábban volt a világszövetség doppingellenes bizottságának az elnöke is. Azt mondta, a jövőbeli elnöki posztra nem pályázik, de mindent megtesz a reformért.

A gyors személycseréről az IWF honlapja adott hírt csütörtök este: Yodbangtoey, az IWF első alelnöke volt az, akit kedden a szövetség vezérkara az aznap leváltott addigi ideiglenes elnök, az amerikai Ursula Papandrea utódjának választott meg. Papandrea ez év januárjától látta el az IWF megbízott vezetőjének tisztét, miután Aján Tamás súlyos korrupciós vádak után lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Az elnökség online ülés keretében döntött – az érintett távollétében – Papandrea leváltásáról és Yodbangtoey kinevezéséről.

Az amerikai megbízott elnök eltávolításának hírére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kifogásolta a döntés meghozatalának módját és a helyére megválasztott új ideiglenes elnök személyét is. A múlt hét közepén Thomas Bach NOB-elnök már hangot adott aggodalmának az IWF vezetésével kapcsolatosan, és úgy vélte, hogy veszélybe kerülhet a sportág jelenléte a 2024-es párizsi olimpián.

Az ideiglenes tisztségéből rövid úton visszaléptetett Intarat Yodbangtoey – akit a McLaren-jelentés szintén korrupciós vádakkal illetett – annak a Thaiföldnek a képviselője, amelyet súlyemelőinek tömeges doppingesetei nyomán kitiltottak a 2020-as tokiói olimpiáról. Az IWF-elnökség 19 tagjából hét olyan országot képvisel, amely súlyemelői doppingügyeinek nagy száma miatt vagy egyet sem, vagy csak néhány versenyzőt küldhet a jövő év nyarára halasztott olimpiára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!