Duna-parti Alcatraz? Ugyan, legalább versenyezhetünk

2020. október 16. – 14:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milyen az élet a margitszigeti buborékban, ahová az úszók kényszerültek? Jakabos Zsuzsa edzője, és egy olimpiai holland versenyző beszél erről.

Pénteken délután négy órakor indulnak az első futamok az International Swimming League (ISL) úszóversenyen a Duna Arénában. Az ISL-formátumot – a versenyzők csapatban úsznak, rövid pályán, és teljesítményük után pontokat kapnak – az ukrán üzletember, Konsztantyin Grigorisin találta ki, aki abban reménykedik, hogy az MMA mintájára egy olyan brand lesz, ami az egész világot meghódítja. A versenyt a magyar kormány is támogatja, erről ebben a cikkben írtunk.

A versenyzők a hét elején költöztek be a két margitszigeti szállodába, ahol elzártan, buborékban élnek, ahogy az NBA-csapatok, illetve a futball-BL nyolcas döntőjének résztvevői.

Naponta kétszer mehetnek edzeni meghatározott időben, amit nem cserélhetnek fel. A sofőr az előírásoknak megfelelően rendre nyitott ablakkal vezeti a buszt, amikben ők nem ülhetnek egymás mellé. Az uszodában meghatározott útvonalon közlekedhetnek. Egy nap 90 percre mehetnek ki maximum a szobájukból, de akkor is csak sétára, a szigetet nem hagyhatják el. Hét magyar úszó is ott lesz a rajtkövön, Jakabos Zsuzsa az Energy Standard színeiben, edzőjét, Petrov Ivánt kérdeztük, milyen bent az élet.

„A szigorúságot azonnal megerősíthetem, mert csütörtökön táplálék-kiegészítőt szerettem volna vinni Zsunak, de csak a bejáratig jutottam el, és azt gondolom, ez így van rendjén. Óriási kihívás a koronavírus helyzet, a szervezés világszinten is egyedülálló. A versenyzők tisztességesen felkészültek már a márciusi országos bajnokságra, ami elmaradt, majd az olimpiát is elhalasztották. Azóta nem volt olyan cél, verseny előttük, ami a meghatározta volna a mindennapokat. Most igen. Nagyjából 10 éves kora óta naponta kétszer edz, de most először ennyire elszigetelten, de ez nem okoz neki problémát. A FINA-világkupák, a CSS, a rövidpályás-Eb-t nem rendezik meg, amit megértek és elfogadok, ugyanakkor a versenyzők, edzők nagyon örülnek, hogy az ISL-en lehet versenyezni. Szükség van egy kis adrenalinra, a jóleső kimerültségre. A november 22-re kiírt döntő is itt lesz, nem Japánban, emiatt sem szomorkodik senki, akivel eddig beszéltem.”

Ha a versenyzők megszegik a szabályokat, a csapatuk kap büntetőpontot. Felírják például az időpontot, amikor elhagyják a szállodát, és a visszatérést is rögzítik. Emellett senki sem akar kockáztatni, hogy bevigye a fertőzést. A versenyzőket egyébként 5 naponta tesztelik. Aki mégis elkapja a koronavírust, karanténba helyezik.

A háromszoros olimpiai bajnok holland Ranomi Kromowidjojo is dicsérte a rendezést egy holland újságban, kaptak egy kézikönyvet, mit lehet tenni és mit nem szabad. A szobájukban is maszkban kell lenniük, az étkezéseknél egy asztalnál csak egy ember ülhet, meghatározták az idősávot is, kit, mikorra várnak, ettől nem lehet eltérni, sem reggel, sem este.

Ranomi Kromowidjojo a tavalyi világbajnokságon, Fotó: AFP, Oli Scarff
Ranomi Kromowidjojo a tavalyi világbajnokságon, Fotó: AFP, Oli Scarff

„Vásárolni, vagy beülni egy kávéra nem lehet, ezt elfogadtuk. Nem gondolom, hogy olyan ez, mint az Alcatraz, mert legalább versenyre is felvehetjük a dresszünket, és magas szinten teljesíthetünk, amire nem volt lehetőségünk, miközben vágyunk a csúcs közeli eredményekre” – jellemezte a helyzetét a Hosszú Katinka csapatához (Iron Team) tartozó úszónő, aki egyetért azzal, hogy büntetik a szabályszegőket.

„Nemcsak úszni, étkezni is időre kell, ilyen világot élünk, nem verődhetnek össze nagy társaságok reggelinél. Az aranykalitka kifejezés jutott eszembe néhányszor, de persze az időt hasznosan is el lehet tölteni. Van, aki szakdolgozatot ír, van, aki könyvekkel múlatja az időt. De persze abban bízunk leginkább, hogy versenyzőink sok ponttal segítik csapataik eredményességét” – összegzett Petrov.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!