Giro: Egy defekt döntötte el a Marco Pantani emlékére rendezett szakaszt

2020. október 15. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb ecuadori versenyző nyert szakaszt a Giro d'Italián, a Marco Pantani-emléknapon Jhonatan Narváez volt a legjobb, szökésből nyerte a több mint 200 kilométeres csütörtöki etapot. Az összetett verseny élcsoportja nem változott, Valter Attila a 46. helyen ért célba.

Csütörtökön az olaszok legendás kerékpárosára, Marco Pantanira emlékezett meg a Giro d’Italia. A 204 kilométeres, 3800 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasz rajtja és befutója is Cesenatico városában volt. Az 1998-ban Girót és Tourt is nyerő Pantani ebben az Emilia-Romagna-i kisvárosban nőtt fel, itt kezdett el kerékpározni. A 2004-es, kokain-túladagolás miatt bekövetkezett tragikus halála után Cesanaticóban temették el. A környéken több emlékművet emeltek a Kalóz becenevű kerékpáros tiszteletére, aki a kilencvenes évek egyik legjobb hegyimenője volt.

Az időjárás most sem kedvezett a versenyzőknek, a szakasz nagy részén szakadó esőben kellett tekerniük. 20 kilométer után egy 13 fős csoport szökött el, közülük az ecuadori Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) állt a legjobban az összetetteben, 43 perc feletti volt a hátránya. Emiatt hagyták is ellépni a szökevényeket, akik alig 40 kilométer alatt több mint tízperces előnyt dolgoztak ki.

Mark Padun (b) és Jhonatan Narváez (j) a Giro d'Italia 12. szakaszán 2020. október 15-énFotó: Luca Bettini / AFP
Mark Padun (b) és Jhonatan Narváez (j) a Giro d'Italia 12. szakaszán 2020. október 15-énFotó: Luca Bettini / AFP

A főmezőnyt leginkább Domenico Pozzovivo csapata, az NTT vezette, akik a szakasz felétől elkezdték csökkenteni a szökevények előnyét. Az egymást követő sok emelkedő egyikén a CCC kapitánya, Ilnur Zakarin leszakadt az élmezőnyről, de Valter Attila segítségével először még fel tudott zárkózni. Néhány kilométerrel később azonban mindketten lemaradtak az összetett esélyesek csoportjától. A rózsaszín trikós Joao Almeidát (Deceuninck-Quick Step) és három segítőjét az NTT nem tudta leszakítani.

50 kilométerre a befutótól már öt perc körülire csökkent a szökevények előnye, akik közül Narváez és az ukrán Mark Padun (Bahrain-McLaren) bírta a legtovább elől. 24 kilométerre a céltól Padun defektet kapott, kerékpárt cserélt, így Narváez egyedül haladt tovább a szakaszgyőzelem felé. Az ukrán bringás nagyot küzdött, a hátrányát majdnem ledolgozta, de a teljes felzárkózáshoz már nem maradt elég ereje.

A 23 éves Narváez már a második ecuadori bringás, aki szakaszt nyert ezen a Girón, a verseny harmadik napján Jonathan Klever Caicedo lett első az Etnán. A második Padun lett, aki kicsit több, mint 1 percet kapott Narváeztől. A harmadik az ausztrál Simon Clarke (EF Pro Cycling) lett, ő több mint 6 perces hátránnyal érkezett meg. Az összetett esélyesek csoportja 8:25 perces hátránnyal ért célba. Valter Attila egy nagyobb csopotban, a 46. helyen jött meg, 21:06 perccel a szakaszgyőztes után. Pénteken a Cervia és Monselice közötti 194 kilométeres, várhatóan sprintbefutóval végződő szakasszal folytatódik a Giro.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Eredmények:
12. szakasz, Cesenatico-Cesenatico, 204 km

1. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:31:24

2. Mark Padun (ukrán, Bahrain-McLaren) + 1:08 perc hátrány

3. Simon Clarke (ausztrál, EF Pro Cycling) + 6:50 p. h.

4. Joey Rosskopf (amerikai, CCC) + 7:30 p. h.

5. Simon Pellaud (svájci, Androni Giocattoli – Sidermec) + 7:43 p. h.

...46. Valter Attila (CCC) + 21:06 p. h.

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step) 49:21:46

2. Wilco Kelderman (holland, Team Sunweb) + 34 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol,Bahrain-McLaren) + 43 mp. h.

4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) + 49 mp. h.

5. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) + 1:01 perc hátrány

… 22. Valter Attila (CCC) + 24:36 p. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!