A London Maraton bajnokánál olyan értéket mértek, amit csak súlyos vérveszteségnél szoktak

2020. október 15. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
Daniel Wanjiru a 2017-es London Maraton céljábanFotó: Adrian Dennis/AFP
Daniel Wanjiru a 2017-es London Maraton céljábanFotó: Adrian Dennis/AFP

Négyéves eltiltást kapott Daniel Wanjiru, a 2017-es London Maraton győztese, mert a futónál megmagyarázhatatlan vérértékeket mértek.

Az Athletics Integrity Unit nevű szervezet áprilisban vádolta meg Wanjirut dopping használatával, mert a vérértékei szokatlan anomáliákat mutattak. A futó állította, hogy nem használt tiltott szert, de bebizonyítani eddig nem tudta.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Az Atlétikai Világszövetség 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között 16 vérmintát vett le a sportolótól, az ellenőrök a 14. és a 15. vizsgálatánál mértek be csalásra utaló értékeket. A szakértők azt írták, hogy a futó biológiai útlevelében a 14-es, a londoni félmaraton után levett mintánál olyan hemoglobin értéket mértek (19,4 gramm/deciliter) , ami egy egészséges fiatalembernél kiugróan magas. Úgy vélik, nincs rá elfogadható fiziológiai magyarázat, hogy a két minta között, miért növekedett ilyen sokat ez az érték. A 13-as mintában még csak 17,4 gramm/decilitert mértek nála.

A 15-ös mintánál, amit három nappal később vettek le Kenyában, magaslaton, már jelentős visszaesést találtak, 13,8-at mértek. Az orvosok szerint ilyen gyors és nagy mértékű csökkenésre még egy betegség sem lehet magyarázat, hacsak nem jár vele jelentős mennyiségű vérveszteség. Az Insidethegames által idézett elemzés szerint nem elfogadható védekezés az, hogy a magaslatra való visszatérés áll a háttérben, az AIU szerint csak vérmanipuláció okozhatta a különbséget.

„Ez az anomália messze meghaladja a lehetséges fiziológiai alkalmazkodást, és önmagában hordozza a trombotikus komplikációk, a szívkoszorúér-trombózis és a hirtelen halál kockázatát” – írták.

Wanjirut 2023 december 8-ig tiltották el, minden 2019 március 9-e után elért eredményét törölték.

A kenyai futóknál egyre többen buknak meg doppinggal, köztük világbajnok is, mint például Asbel Kiprop. Az AIU adatai szerint jelenleg 66 kenyai futó áll eltiltás alatt.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!