Majdnem belehalt egy lábtörésbe, most visszatért az NFL-be

2020. október 12. – 10:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csereként pályára lépő irányító, a Washington Football Teamnél szereplő Alex Smith visszatérése volt az NFL-szezon ötödik fordulójában az egyik legfontosabb mozzanat, Smith ugyanis egy két évvel ezelőtti lábtörése után életveszélybe került, majd kis híján a lábát is elvesztette, mégis visszajutott az NFL-be.

Alex Smith a Los Angeles Rams elleni mérkőzésenFotó: Greg Fiume / Getty Images / AFP
Alex Smith a Los Angeles Rams elleni mérkőzésenFotó: Greg Fiume / Getty Images / AFP

Smith 2018. november 18-án, a Houston Texans elleni mérkőzésen sérült meg, a visszatérésére így csaknem két évet kellett várni, igaz, már önmagában a visszatérés is csodaszámba ment. Annyira súlyos volt a sérülése, hogy a felépülése alatt több fázisban az élete, a lába, illetve a további karrierje is veszélybe került.

A 2018-as törés óta összesen 17 műtéten áteső Smith állapotát több tényező is súlyosbította. Egyrészt már a törés sem hétköznapi volt, a sípcsontja és a szárkapocscsontja is hosszában, spirálformában tört el, ami önmagában is rendkívül ritka, és nagyon küzdelmes felépülést von maga után. Smithnél viszont vérmérgezés is fellépett, ami miatt életveszélybe is került. A fertőzés megállításához és a lába rendbetételéhez összesen 17 műtétre volt szüksége – ezek miatt az őt kezelő orvosok egy ideig azt is kizártnak tartották, hogy valaha rendesen újra járni tudjon, és ez már azután volt, hogy sikerült megmenteni a törött jobb lábát.

A pokolian kemény gyógytorna megkezdésekor Smith kisebb célokat tűzött ki maga elé, így jutott el az „egyedül kimenni a vécére” céltól szép lassan az „újra futni”, majd az „újra az NFL-ben játszani” állomásokhoz. Ezek után a vasárnapi visszatérés tükrében lényegében mindegy, hogy csapata, a Washington Football Team 30-10-es vereséget szenvedett a Los Angeles Rams ellen. Ezt az is jól jelzi, hogy hogyan fogadta Smith családja a visszatérés pillanatát az üres stadionban.

A washingtoni átok

Alex Smith drámája egyébként egy korábbi washingtoni horrortörténetet elevenített fel, nem véletlenül. A magyar származású Joe Theismann 1985. november 18-án – Smith sérülésével azonos napon –, a New York Giants elleni meccsen olyan súlyos nyílt lábtörést szenvedett, hogy hamar biztossá vált, vége a karrierjének. A szerencsétlen esetet, ami Lawrence Taylor szerelése után jött, évekig elrettentő példaként mutatták be – főleg a pálya túlsó oldalán felállított kamera képe mutatta be a sérülés valódi mértékét, ahogy az irányítóként játszó Theisman lába pálcikaként roppant ketté.

Egy visszatért, egy lesérült

A sors fintora, hogy épp azon a napon, amikor Smith hivatalosan is visszatért, egy másik irányító, a Washingtonnal egy csoportban szereplő Dallas Cowboys egyik legjobbja, Dak Prescott is nyílt lábtörést szenvedett, neki a bokája sérült.

Prescott kiválásával a jelenleg 2-3-as mérleggel álló Cowboys alighanem lemondhat a bajnoki reményekről. A sérülés viszont még drámaibb Prescott szempontjából, aki ugyan 31,4 millió dollárt kapott a 2020-as szezonra, de épp egy hosszabb távú szerződést próbált meg (sikertelenül) kicsikarni a Cowboystól, a mostani bokatörés után nehéz tárgyalópozícióba kerülhet majd.

A Cowboys a sztárirányító sérülése ellenére is nyerni tudott, végül 37-34-re nyomták le a csoportrivális New York Giantset.

Beindult az újonc

De hogy jó teljesítményekről is beszámoljunk, hatos fokozatba kapcsolt a Pittsburgh Steelers újonc elkapója, Chase Claypool, aki összesen négy touchdownnal zárta a Philadelphia Eagles ellen 38-29-re megnyert mérkőzést. Claypool a négy TD-jéből hármat elkapással, egyet pedig futással szerzett: a 4 TD azt jelenti, a második legeredményesebb újonc a liga történetében, egyedül az 1965-ös szezonban egy meccsen hat TD-t szerző legenda, a szeptember 23-án 77 éves korában meghalt Gale Sayers tudott túltenni rajta.

És már az ötödik fordulóban megtörtént a második edzőváltás is az idei szezonban: az előző héten 0-4-es mérlegnél a Houston Texans vált meg a vezetőedzőként és általános igazgatóként is ténykedő Bill O’Brientől, most pedig az öt meccs után nyeretlen Atlanta Falcons küldte el Dan Qiunnt.

A fordulóból el kellett halasztani a New England Patriots és Denver Broncos összecsapását, miután újabb koronavírusos esetet találtak a Patriotsnál. A korábbi halasztásokkal összevonva az NFL egy nyolcmeccses, több fordulót is érintő halasztáscunamit jelentett be, ami szinte biztos, hogy a szezon elnyújtásához vezethet majd.

NFL, 5. játékhét, eredmények

  • Kansas City Chiefs-Las Vegas Raiders 32-40
  • San Francisco 49ers-Miami Dolphins 17-43
  • Dallas Cowboys-New York Giants 37-34
  • Seattle Seahawks-Minnesota Vikings 27-26
  • Pittsburgh Steelers-Philadelphia Eagles 38-29
  • Atlanta Falcons-Carolina Panthers 16-23
  • Baltimore Ravens-Cincinnati Bengals 27-3
  • Houston Texans-Jacksonville Jaguars 30-14
  • New York Jets-Arizona Cardinals 10-30
  • Washington Football Team-Los Angeles Rams 10-30
  • Cleveland Browns-Indianapolis Colts 32-23

csütörtökön játszották

  • Chicago Bears-Tampa Bay Buccaneers 20-19

hétfőn játsszák

  • New Orleans Saints-Los Angeles Chargers
  • Tennessee Titans-Buffalo Bills

A New England Patriots-Denver Broncos mérkőzést elhalasztották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!