F1: Bottas elcsípte Hamilton elől a nürburgringi időmérőt

2020. október 10. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is csak Mercedes nyert időmérőt a 2020-as F1-szezonban, miután a nürburgringi Eifel Nagydíj szombati kvalifikációján Valtteri Bottas és Lewis Hamilton vitték el az első két helyet. Charles Leclerc meglepetésre 4. lett a Ferrarival, a Racing Point röviddel az időmérő előtt cserélt váratlanul pilótát.

Sok szempontból szokatlanul alakul a Forma–1 aktuális versenyhétvégéje, a Nürburgringen rendezett Eifel Nagydíj. Pénteken a köd miatt elmaradt mindkét szabadedzés, miután a mentőhelikopter baj esetén nem emelkedhetett volna a levegőbe. Szombaton aztán egy váratlan pilótacsere következett: a Racing Point közölte, hogy Lance Stroll nem érezte jól magát szombat reggel, így a kanadai pilóta kihagyta a harmadik szabadedzést, a helyét pedig az a Nico Hülkenberg vette át az időmérőre, és veszi át majd a vasárnapi futamra is, aki korábban két futamon át helyettesítette a koronavírusos Sergio Pérezt a csapatnál.

A pályára nem sokkal az időmérő előtt megérkező Hülkenberg — aki egy barátjával Kölnben kávézva értesült róla, hogy ismét beugróként számítanak rá – nem tudott csodát tenni, a leglassabb időt autózva a 20. helyre kvalifikálta a Racing Point egyik autóját, miközben az időmérő első harmadában alkalmi csapattársa, Pérez a mezőny kellős közepén volt. Hülkenberg helyett az Alfa Romeót vezető Antonio Giovinazzi okozta az időmérő első harmadának meglepetését, aki 2020-ban most először jutott be a legjobb 15-be az időmérőn. Sőt, végül még egyet javult, és a 14. rajthelyet szerezte meg.

Az időmérő utolsó harmadában Max Verstappen ijesztett rá a két Mercedesre a Red Bull-lal, amikor az első mért körével 68 ezredmásodperccel megelőzte Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont. A második próbálkozásra viszont a Mercedesekből jött ki több tartalék, és Bottas és Hamilton is megelőzték a holland riválist, így Bottas elhappolta Lewis Hamilton orra elől az első rajtkockát. A két Mercedes mögött Verstappen, majd a ferraris Charles Leclerc következett a sorrendben.

A 2020-as Eifel Nagydíj időmérőjét megnyerő Valtteri BottasFotó: Bryn Lennon / Reuters
A 2020-as Eifel Nagydíj időmérőjét megnyerő Valtteri BottasFotó: Bryn Lennon / Reuters

Hamiltonnak így legalább egy előzés kelleni fog vasárnap ahhoz, hogy meglegyen a 91. futamgyőzelme, amivel beérheti az eddigi rekorder Michael Schumachert.

Az Eifel Nagydíj 14.10-kor, tehát a szokotthoz képest egy órával korábban rajtol vasárnap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!