Véget ért az NBA egyéves kínai embargója

2020. október 9. – 23:15

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai állami televízió, a CCTV egyéves szünet után újra közvetít NBA-mérkőzést, a péntek esti Los Angeles Lakers-Miami Heat döntő ötödik mérkőzését sugározzák Kínába, írja az ESPN.

Az NBA és Kína között azután romlott meg a viszonyt, hogy 2019. október 4-én Daryl Morey, a Houston Rockets általános igazgatója Twitter-oldalán Hongkongot támogató bejegyzést tett közzé, amelyet később törölt is. A kínai vezetést ezt támadásként értelmezte, ezért az egész ligától bocsánatkérést követelt, valamint azt, hogy szankcionálják Morey-t a véleménye miatt. Ennek Adam Silver, az NBA komiszárja végül nem tett eleget, és vállalta a nyílt konfrontációval járó több mint 300 millió dolláros bevételkiesést. Az észak-amerikai kosárligának Kína a legfontosabb tengerentúli partnere.

Az NBA-meccseket 1990 óta közvetítő állami televízió, a CCTV ezután bejelentette, hogy az idei szezonból nem fognak mérkőzéseket sugározni az országba, és az NBA-csapatokat támogató kínai vállalatok is embargót hírdettek. Silver hónapok óta prioritásként kezelte, hogy valahogy visszaállítsa az NBA és Kína jó kapcsolatát. Ebben segített, hogy a koronavírus-járvány kitörése után az NBA több mint egymillió dollárt és orvosi felszeléseket ajánlott fel Kínának a járvány elleni küzdelemben, valamint több csapat és játékos is támogatását fejezte ki az országnak. Mostani közleményében a CCTV a járvány idején nyújtott segítségnyújtást is a közvetítés visszaállításának egyik okaként nevezte meg. Az NBA nem kommentálta azonnal a bejelentést, amely jelentős lépés a kapcsolatok javításában.

Májusban az NBA azt a Michael Ma-t nevezte ki a kínai üzleteikkel foglalkozó részlegük új vezetőjének, aki történetesen a CCTV Sports alapítójának, Ma Guolinak fia. Az NBA úgy gondolta, hogy ez a lépés segíthet a megromlott kapcsolat rendezésében. A liga tavaly 1,5 milliárd dolláros szerződést kötött streaming partnerévelel, a Tencenttel, ami online közvetíti a meccseket Kínában, de az idei szezonból ezen is jóval kevesebb meccs volt elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!