Izland két topligás csatárát kell kikapcsolni, ha Eb-t akarunk jövőre

2020. október 9. – 10:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Izland ellen kell megtennie az utolsó lépést a 2021-es Európa-bajnokságért a magyar futballválogatottnak, hogy hazai pályán, a Puskás Arénában játszhasson. Izland csapata korosodik, jó játékosai vannak, fizikailag is bírni fogják a november 12-i meccset. A románokat lefocizták csütörtök este.

A magyar labdarúgó-válogatott közepes játékkal is nyerni tudott Szófiában 3-1-re, ezzel életben tartotta Európa-bajnoki reményeit. A mérkőzés egyik kulcsembere, az első félidőben lábbal nagy védéseket bemutató Gulácsi Péter ki is mondta: a múltban többször volt olyan meccsünk, amikor a szerencse nem volt mellettünk, most igen. Ettől még játékban fejlődni kell, ha versenyképesek akarunk lenni Izlanddal a november 12-i budapesti selejtezőn, amit a jelenlegi szabályok szerint 20 ezer szurkoló tekinthet meg a helyszínen.

Megállapítható, Magyarország Európa legjobb 28 csapata közé került, de ez keveset ér, mert a legjobb 24 közé kellene verekedni magunkat, hogy jövő nyáron játszhassunk a Puskás Arénában a világbajnok franciákkal és az Európa-bajnok Portugáliával, és mehessünk Münchenbe egy németek elleni meccsre. Ha nem nyerünk, akkor a világranglistán 41. helyezett Izland kapja meg ugyanezt a jogot. (Magyarország az 52. pozícióban van.)

Nagy pozitívuma volt a szófiai meccsnek, hogy valamirevaló támadás nélkül 2-0-s előnybe tudtunk kerülni. A korábbi évek válogatottjainál ez elképzelhetetlen lett volna. Van koncepciója a labdakihozatalnak, ez is örömteli. Azt is fontos kiemelni, hogy Nikolics Nemanja szeptemberben az oroszok ellen és most is csereként beállva gólt szerzett. A franciákkal U19-es Eb-győztes Loic Negót több poszton lehet majd bevetni, a következő két meccsen össze lehet szoktatni a jelenlegi társaival.

A magyar válogatott ugyanis nagy átalakuláson megy keresztül, a tavaly novemberben látott 4-2-3-1-es hadrend a múlté, a kapitány rátalált a bal oldali védő Szalai Attilára, Fiola Attila visszavette a helyét a jobb oldalon, Sigér Dávid és Holender Filip is új ember. Nekik kell megmutatniuk, hogy képesek valamilyen módon, akár tizenegyesekkel is legyőzni az állandóságot képviselő Izlandot.

Izland válogatottja régóta együtt játszik, a csapat korosodik is ennek megfelelően, de hazai pályán Gylfi Sigurdsson duplájával simán verték Romániát. Az első félidőben a románoknak momentumuk sem volt, a másodikban egy könyöklés utáni tizenegyes hozta vissza őket a meccsbe. Maxim a büntetőt értékesítette, de az volt az egyetlen kaput eltaláló lövésük is egyben.

A 365 ezer lakosú Izland kijutott a 2016-os Eb-re, velünk került egy csoportba, és az angolokat kiütve jutottak el a legjobb nyolc közé. A 2018-as vb-n is játszottak, emiatt kerültek az A divízióba a Nemzetek Ligájában. Egyedüli csapatként innen jutottak ki az Eb-re, mert a franciák és a törökök megelőzték őket. A franciáktól kaptak egy négyest, Isztambulban 0-0-ra végeztek, Albániában 4-2-re kaptak ki, az az eredmény pecsételte meg a sorsukat. Kétszer tudtak egyenlíteni, az utolsó percekben azonban két gólt is beszedtek.

Az izlandi védelem kifejezetten masszív, ezért igen fontos lesz majd novemberben, hogy ki lövi az első gólt, mert ha Izland, akkor nehéz lesz megtörni az ellenállásukat. A 2016-ban látottakból (1-1 lett, öngóllal egyenlítettünk a hajrában) nem szabad kiindulni.

A 2016-os egyenlítő gól Marseille-ben, Fotó: AFP, Kisbenedek Attila
A 2016-os egyenlítő gól Marseille-ben, Fotó: AFP, Kisbenedek Attila

Még ha az izlandi csapat nagyjából ugyanaz maradt is. Izland a dánokkal és a belgákkal mérkőzik a következő egy hétben, már lehet elemezni, mit tesznek, hogyan építik fel a játékukat. A csütörtök esti felállásuk:

  • Halldorsson (Valur) – Palsson (Darmstadt), Arnason (Pepsideild), R. Sigursson (Köbenhavn), Magnusson (CSZKA Moszkva) – Traustason (Malmö), Bjarnason (Brescia), Gunnarsson (Al Arabi), Gudmundsson (Burnley) – Finnbogasson (Augsburg), G. Sigurdsson (Everton)

Csereként Ingason szállt be a védelembe, aki a PAOK játékosa, Sigurjonsson az Asztana középpályása, Sigtorsson pedig az AIK csatára. A kezdőcsapat legfiatalabb játékosa a 27 éves Traustason és Magnusson volt. Könnyen megállapítható, ennek a társulatnak a jövő évi Eb lehet az utolsó nagy dobása, utána nem valószínű, hogy ezen a nívón képesek teljesíteni. A magyar válogatottnak ezt az utolsó nagy tornát kellene megakadályoznia.

Fegyelmezett játékkal sikerülhet, Szoboszlai Dominik visszatérése is lendíthet a játékon. Emellett abban kell reménykedni, hogy Nagy Ádám és Szalai Ádám addig játékba lendül az angol másodosztályú Bristolban, illetve a német első ligás Mainzban. Szalai sok szabadrúgást harcolhat ki veszélyes helyről. Abban viszont még jobban kell reménykedni, ne sérüljön meg senki az alapcsapatunkból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!