A világbajnok nyerte az őrült száguldást a Giro d'Italián

2020. október 3. – 16:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az időfutam-világbajnok győzelmével kezdődött a 2020-as Giro d'Italia olasz háromhetes kerékpáros körverseny. A 15 kilométeres időfutam esélyese, az olasz Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) hozta a papírformát, az idejét senki sem tudta megközelíteni. A pályafutása első Grand Tourján induló Valter Attila (CCC) biztató teljesítménnyel mutatkozott be, a 90. helyen zárt, több nagy nevet is megelőzött. A rossz minőségű úton több bukás is történt.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit)

Alighogy véget ért az év első háromhetes körversenye, a Tour de France, szombaton máris elrajtolt a következő, a Giro d’Italia. Tizenhárom év után ismét van magyar versenyző a mezőnyben: Bodrogi László után a 22 éves Valter Attila (CCC) a második magyar kerékpáros, aki indulhat a világ egyik legnagyobb és legnehezebb országúti kerékpárversenyén. Az idei Giro eredetileg Budapestről indult volna májusban, ám a koronavírus-járvány miatt a versenyt októberre halasztották, a rajtot pedig Szicíliába helyezték át.

Filipp Ganna a 2020-as Giro d'Italia 1. szakaszán.Fotós: Luca Bettini / AFP
Filipp Ganna a 2020-as Giro d'Italia 1. szakaszán.Fotós: Luca Bettini / AFP

Az első szakasz egy 15 kilométeres egyéni időfutam volt egy meglehetősen veszélyes pályán. A rajt Monreale városában volt, ahonnan az út szinte végig lefelé vezetett a Palermo belvárosában lévő célig. A helyenként több kilométeres, nyílegyenes lejtőkön a versenyzők a 90 km/h-s sebességet is elérték. A rossz minőségű, hepehupás úton ez nem volt veszélytelen, a korábbi időfutam Európa-bajnok, Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) az egyik hajtűkanyarban bukott is. Emellett az erős szél és a 36 Celsius-fok körüli hőség sem könnyítette meg a versenyzők dolgát.

Az első nagy időt a Deceuninck-Quick Step portugált fiatalja, a 22 éves João Almeida mente, a 15:46-os idejével sokáig az élen is állt. Az eredményeket nagyban befolyásolta az időjárás, a később rajtolóknak nagyobb szélben kellett tekerniük, ami meglátszott az időkön is. Almeidát végül csak egy versenyző, az elmúlt héten időfutam-világbajnoki címet szerző Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) tudta megelőzni. Az élete első Giróján induló 24 éves olasz bringás 22 másodpercet vert Almeida idejére, így egyből fel is vehette a rózsaszín trikót.

Valter Attila a végén, 159.-ként rajtolt el, a távot 53 km/h-s átlaggal teljesítette, Ganna győztes idejétől 1 perc 40 másodperccel maradt el, és a 90. helyen zárta a szakaszt. Több nagynevű bringást, az összetett győzelemre is esélyes Steven Kruijswijkot (Team Jumbo-Visma) és Jakob Fuglsangot (Astana) is megelőzte. Az Astana számára nemcsak ezért indult rosszul a Giro, hanem azért is, mert elveszítették az egyik legjobb versenyzőjüket, Miguel Ángel Lópezet. A kolumbiai hegyimenő a cél előtt belefutott egy kátyúba, ami után hatalmasat esett, a szakaszt sem tudta befejezni, mentővel szállították kórházba. Vasárnap az Alcamo és Agrigento közötti 149 kilométeres szakasszal folytatódik a Giro.

1. szakasz, Monreale–Palermo, 15 km:

1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 15:24 (58.831 km/h-s átlag)

2. João Almeida (portugál, Deceuninck-Quick Step) + 22 másodperc hátrány

3. Mikkel Bjerg (dán, UAE) + 22 mp. h.

4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) + 23 mp. h.

5. Tobias Foss (norvég, Team Jumbo-Visma) + 31 mp. h.

… 90. Valter Attila (CCC) + 1 perc 40 másodperc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!