Orosz GP: Bottas nyert, Hamilton büntetéssel maradt le Schumacher rekordjáról

2020. szeptember 27. – 17:59

frissítve

Orosz GP: Bottas nyert, Hamilton büntetéssel maradt le Schumacher rekordjáról

Másolás

Vágólapra másolva

Az élről induló Lewis Hamilton két büntetés miatt bukta a futamgyőzelmet Szocsiban, Valtteri Bottas és Max Verstappen élve a lehetőséggel megelőzte a címvédő világbajnokot. Ezzel elmaradt a csúcsbeállítás, Hamilton továbbra sem érte be Michael Schumacher 91 futamgyőzelmét.

A szombati időmérőt megnyerő Lewis Hamilton teljesítményére volt szinte mindenki kíváncsi a 2020-as Orosz Nagydíjon, hiszen egy újabb sikerrel beérte volna a futamgyőzelmeket nézve csúcstartó Michael Schumachert, aki 91 győzelemig jutott pályafutása során. Az első rajthelyről induló Hamiltonnak minden esélye megvolt erre, csakhogy a futam előtt a rajtrácsra kivezető körén két rajtgyakorlást is végrehajtott, és mivel mindkettő szabálytalan volt, a futam elindulása után közölték vele, az első kerékcseréjét 10 másodperc büntetéssel együtt kell majd letöltenie.

Hamilton számára így az volt a cél az Orosz GP elején, hogy minél nagyobb előnyt szerezzen a rajtnál a 2. helyről rajtoló Max Verstappen elé ugró Valtteri Bottashoz képest, ám minden igyekezte ellenére nem sikerült annyira meglépnie, hogy a kerékcseréje után az első helyre térjen vissza. A rajt után egyébként a mezőny gyorsan elvesztett két indulót ‑ Carlos Sainz a pályáról letérve mérte el, mennyi helye van egy gumifalig, és nekicsapódott a pálya szélének, míg Lance Stroll Charles Leclerc Ferrarijával ütközve pördült meg, és kötött ki szintén a falban.

Sainz balesete miatt hosszabb időre a biztonsági autó is szerephez jutott, majd a hatodik körtől folytatódó versenyben Hamilton a 16. körig várt a kerékcserével, amiről a büntetésnek köszönhetően kiszorult az első tíz helyről, igaz, még az egész hétvégén meglepően gyors Daniel Ricciardo előtt maradt, vagyis virtuálisan csak Valtteri Bottas és Max Verstappen előzték meg.

A páros a futam végéig meg is tartotta előnyét a címvédő, hatszoros világbajnokkal szemben, míg Hamilton mögött folyamatosan változott a sorrend ‑ végül Sergio Pérez lett a negyedik a Racing Pointtal, megelőzve Ricciardót.

A futamgyőzelem Hamilton büntetésének, valamint saját jó rajtjának is köszönhetően azé a Valtteri Bottasé lett, aki 2017 után másodszor tudott nyerni Szocsiban. A finn pilóta eredménye egyúttal azt is jelenti, hogy továbbra is csak a Mercedes volt képes győzni az Orosz Nagydíjon. Bottas mögött Verstappen és Hamilton fértek még fel a dobogóra, a többi pontszerző helyet pedig Sergio Pérez, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Danyiil Kvjat, Pierre Gasly és Alex Albon szerezték meg.

Lewis Hamilton előnye 55 pontról 44-re csökkent a világbajnoki pontversenyben, de még így is magabiztosan vezet Valtteri Bottas előtt. A két Mercedes mögött Max Verstappen a harmadik.

A 2020-as F1-szezon október 11-én az Eifel Nagydíjjal folytatódik a Nürburgringen.

(Borítókép: A 2020-as Forma-1-es Orosz Nagydíjon győztes Valtteri Bottas. Fotó: Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!