Valter Attila a Tour de Hongrie győztese

2020. szeptember 26. – 13:40

frissítve

Valter Attila a Tour de Hongrie győztese

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 2-án.)

---

A versenyen ott volt a világ legerősebb csapatai közül öt, és olyan versenyzők is, akiket a Tour de France-on vagy a tavaszi klasszikusokon is láthatunk, őket győzte le Valter Attila, aki nyilatkozott is a Telexnek.

„A szívem és a taktika is vitt az utolsó kilométeren. Pontos tervem volt, tudtam, hogy honnan bírom ki a taktikát. Ha megpróbáltam volna az ausztrállal elmenni, lehet, hogy hamar elfogyok. Jók voltak a lábaim, a síkabb részen kicsit spórolni is tudtam. Egy Lengyel körverseny és egy Il Lombardia után nem volt nekem nehéz a mezőny, elég sokat tudtam pihenni az előző szakaszokon, még úgy is, hogy elég sokat és elég gyorsan is mentünk. Nem kellett máshol maxot menni nekem, ebben sokat segített a csapat, és a végén ez számított” – mondta Valter Attila.

„Még úgy érzem, hogy a pályafutásom elején vagyok, és remélem, hogy nem ez lesz a legnagyobb győzelmem, de mindenképpen ez az eddigi legnagyobb. Főleg ilyen nagy csapatok és ennyi szurkoló közepette. A szurkolók teszik naggyá a versenyt, a külföldi csapatok is érezhették, hogy ez egy komoly verseny, amit a szurkolók, a rendezők és a közvetítés tett azzá” – tette hozzá.

Az ötszakaszos magyar Touron az első négy szakasz után még nyílt maradt a verseny, ami végül a legkeményebb és leghosszabb etapon, a Bükk és a Mátra emelkedőin átvezető 188 kilométeren dőlt el. Ennek a szakasznak a végén, a Gyöngyösről Kékestetőig vezető emelkedőn a top klubok, a Mitchelton-Scott, Valter csapata, a CCC, a Trek-Segafredo és a Jumbo-Visma vette kézbe az irányítást. A kemény tempóval leszelektálták a bolyt, Mátraházánál már csak tucatnyi bringás maradt az élcsoportban.

A Kékes felé fordulva a 10 százalékos emelkedőt őrült tempóval kezdte meg Valter csapattársa, majd a Mitchelton-bringás Damien Howson húzott el 10-12 másodpercre. Az ausztrál rendíthetetlennek tűnt, de a céltól egy kilométerre Valter kilőtt, pillanatok alatt ledolgozta hátrányát, majd szinte állva hagyta Howsont, látványos győzelmet szerezve. A szakasz mellett Valter az összetett első helyért járó sárga trikót is elvitte, így lett 2005 után újra magyar győztese a Tour de Hongrie-nak.

(Borítókép: Vanik Zoltán / tdh.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!