ShareTheCare – Az apasági szabadság sokkal több, mint részvétel a baba gondozásában (x)

2021. június 26. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Procter&Gamble két évvel ezelőtt vezette be az „apasági szabadság” lehetőségét dolgozói számára a baba megszületésével. A kezdeményezés eredeti célja a munka-magánélet egyensúlyának elősegítése, valamint az esélyegyenlőség megteremtése mindkét szülő számára a baba korai gondozásánál, azonban hatása sokkal szerteágazóbb, többek között elősegíti a szülők mentális egészségét és pozitív hatással van a baba fejlődésére.

A vállalat #ShareTheCare elnevezésű programja lehetővé teszi, hogy az apák kétszer 4 hetes fizetett szabadságot vegyenek ki, a gyermek születésétől vagy adoptálásától számított 2 éven belül. Mára már minden édesapa, akinek a lehetőség bejelentése után született gyermeke részt vett a programban, amely segíti az apákat egy fizikálisan és mentálisan is megterhelő, nem könnyű időszakban.

Családi szabadságok nemek közötti egyenlő megoszlása

A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete 2021-es jelentése szerint a nemek közötti egyenlőség sajátos kihívása a munka és magánélet egyensúlyának megteremtése. A házimunka és a gyermekgondozási tevékenység ​​még mindig egyenlőtlenül oszlik meg nők és férfiak között, a nők átlagosan hetente 13 órával töltöttek több időt ezekkel a tevékenységekkel, mint a férfiak. Ez hatással van a nők munkaerő-piaci jelenlétére, hozzájárul a nők magas fokú részmunkaidős foglalkoztatásához, és persze megmutatkozik a fizetésekben is.

Léder László, pszichológus, az Apa Akadémia megalapítója – Forrás: Procter&Gamble
Léder László, pszichológus, az Apa Akadémia megalapítója – Forrás: Procter&Gamble

„Egyre több munkahely látja úgy, hogy a kisgyermekes édesapák szülői szabadságának biztosításával mind a munkavállaló édesapák, mind pedig a munkáltató vállalatok előnyös helyzetbe kerülnek. – állítja Léder László pszichológus, szervezetfejlesztő, az Apa Akadémia megalapítója. – A kisgyermekes apák munka-magánélet területén elvégzett vizsgálatok minden tekintetben alátámasztják, hogy az apai szülési szabadság biztosítja az apák testi-lelki egészségének megőrzését, stabilizálja a családi életet, illetve hatékonyabb és motiváltabb munkavégzésre ösztönzi az érintetteket.”

A szakértő szerint felmérések alapján megállapítható, hogy a fiatal édesapák közül évről évre egyre többen igénylik, hogy munkahelyük biztosítsa számukra az apai szülési szabadság lehetőségét, és egyre több fiatal keres olyan munkaadót, aki megfelelő apa támogatási rendszerrel is rendelkezik.

A ShareTheCare nemcsak politika, hanem kultúraváltás is, amely a csecsemők fejlődését szolgálja, jelentős szerepe van a kötődés kialakulásában, de vigyáz az apák egészségére is, elősegíti a személyes és családi jólétet, megosztja a nemek közötti a terheket, és javítja a szülők közötti viszonyt, valamint hasznos a vállalat számára munkaadó szempontjából is, hisz az apasági szabadságról visszatérve a vállalatnak kipihentebb, motiváltabb és hatékonyabb dolgozói lesznek.

A vállalat több dolgozójának tapasztalata szerint is a baba megszületése utáni időszak általában sokkal nehezebb a vártnál, és jelentős fizikai és lelki terheket ró az újdonsült szülőkre. A szakértő kiemelte, hogy egy gyermek megszületése körüli időszakban az édesapák jelentős része is hormonális, idegrendszeri és mentális változáson megy keresztül. A nem megfelelő munka-magánélet egyensúly elmaradása az apák nagy részénél hangulatzavarokhoz, az úgynevezett „baby-blue” jelenség felerősödéséhez, sokszor depresszióhoz vezethet. Így a vállalati apai szülői szabadság biztosítása a leghatékonyabb eszköz a kisgyermekes apák mentális túlterheltségének, az alvásmegvonásból származó hangulatingadozások és a kisgyermekes apai depresszió kialakulásának megelőzésére.

Göndör Péter kisfiával – Forrás: Procter&Gamble
Göndör Péter kisfiával – Forrás: Procter&Gamble

„Az Apasági szabadság remek juttatás a P&G részéről, mely lehetőséget ad arra, hogy a születés után az apuka is részt tudjon venni abban, ami ilyenkor a legfontosabb! Közös első percek, a kórházban elöltött idő, a hazautazás, az első közös órák otthon, és a legfontosabb, hogy együtt a család. – mesél tapasztalatairól Göndör Péter, a P&G munkatársa. – Én már másodjára fogok élni ezzel a lehetőséggel, pontosan tudom mekkora segítség ez az anyáknak, ha az apa is 100%-ban jelen van, gondoskodik és segíti a házimunkában.”

A #ShareTheCare szülői szabadságpolitika a Procter&Gamble széleskörű flex@work üzleti stratégiájának része, mely stratégia felismeri a munka-magánélet összehangolásának fontosságát életszakasztól függetlenül. A cég flex@work politikáját képezik olyan vállalati dolgozói kedvezmények, mint például a fizetetlen éves szabadság, a rugalmas munkaidő, részmunkaidő vagy az otthoni munkavégzés biztosítása.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Procter&Gamble.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!