B+N: Hazai megoldások a létesítménygazdálkodásban (X)

2021. március 9. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A B+N Referencia Zrt. az elmúlt időszakban számos új megoldással szolgált a létesítménygazdálkodás (Facility Management) szektorban nemcsak a munkaerőpiaci és járvány okozta kihívásokra reagálva, hanem a nemzetközi trendeket figyelembe véve a robottechnológia alkalmazásával is.

A létesítménygazdálkodás iparág már évek óta küzd a munkaerőhiánnyal, főként a takarítás területén. Egy nagy létesítményben akár 100 takarító is dolgozik naponta, ekkora humán bázis napi szintű szervezése és irányítása, ellenőrzése egy komoly szakma, ami jelentős kihívás elé állítja az FM szakembereket. A B+N 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen és közel 5000 takarítót alkalmaz.

Az alulértékelt munkák, amik most elképesztően fontossá váltak

A tisztaság és higiénia fontossága az elmúlt egy évben ugyan felértékelődött a koronavírus járvány miatt, de a hivatásos takarítói foglalkozást még mindig alulértékelik. Ezen a véleményen sokat javított a B+N által a takarítók megbecsüléséért tavasszal indított médiakampány is.

„A takarítók munkája most a koronavírus miatt kiemelten fontossá vált. Tervezzük ennek a társadalmi érzékenyítő kampánynak a folytatását rávilágítva a létesítménygazdálkodás egyéb területein dolgozó szakemberek munkájának fontos szerepére is.” – hangsúlyozta Kis-Szölgyémi Ferenc vezérigazgató.

Fotó: B+N Referencia Zrt.
Fotó: B+N Referencia Zrt.

Takarító és fertőtlenítő robotokat fejleszt és alkalmaz a B+N

Az FM-ben a költségoptimalizálás továbbra is fókuszban van, de egyre nagyobb teret kapnak az automatizált megoldások, a robotika, az energiaoptimalizáció és a fenntarthatóság. Ezek fontosságát felismerve a B+N már 2016-ban önálló K+F részleget alapított, ahol jelenleg 11 fejlesztő mérnök és 4 technikus dolgozik.

Fotó: B+N Referencia Zrt.
Fotó: B+N Referencia Zrt.

A B+N Referencia Zrt. kutatás-fejlesztés csapata még a COVID-válság előtt kifejlesztette ROBIN elnevezésű ipari takarító robotját, amiből tavaszra már 50 robot segíti a dolgozóik munkáját. Ezeknek a robotoknak nem elsősorban a munkaerő kiváltásában van szerepe, hanem a munka hatékonyságának növelésében. ROBIN egy műszak alatt átlagosan 1500 nm területet takarít ki önállóan, így kezelője az aprólékos emberi munkát igénylő feladatokra tud koncentrálni.

A világjárvány felgyorsította az új műszaki és technológiai megoldások, így a robotok befogadását a piac részéről. „Elindultak a kutatás-fejlesztés részlegünkön újabb robotikai fejlesztések is. Már 2019-ben elkezdtünk UV fénnyel fertőtlenítő autonóm roboton dolgozni, úgy tűnik, megelőzve kicsit a korunkat.

Másik fejlesztésünkből a tömegközlekedési eszközök csírátlanítására alkalmas mobil UV fertőtlenítő berendezésünkből február végére készül el az első 20 db-os széria.

Ez sokféle felhasználási területen bevethető lesz, így közösségi terek, irodák nagyon gyors és hatékony fertőtlenítésére is.” – tette hozzá Szij Csaba vezérigazgató-helyettes.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a B+N Referencia Zrt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!