Bántalmazás a neten – felismerni, segíteni! (x)

2020. december 22. – 10:56

Bántalmazás a neten – felismerni, segíteni! (x)

Másolás

Vágólapra másolva

Sokszor nehéz felismerni a kiskorúakkal szembeni visszaéléseket, főleg, mivel gyakran a gyermek is bizonytalan abban, rendben van-e, ami vele történik. A gyermekbántalmazás számos formát ölthet – ilyen lehet például a cyberbullying, az interneten történő zaklatás, csúfolás, megfélemlítés, de ide sorolható az intim felvételek megosztása is. A bántalmazásnak ez a formája azért is veszélyes, mert bárkit érinthet, emellett gyakran rejtve marad. Fontos tehát felismerni a jeleket és tudni, mi a teendő. Ebben segítenek az UNICEF Magyarország szakértői az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampány keretében, melynek főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

Valódi problémák, valódi megoldások

A koronavírus-járvány hatására az elmúlt időszakban tovább nőtt a digitális térben eltöltött idő, hiszen sokszor már a gyermekek oktatása és a kapcsolattartás is online történik. Ezért is fontos az értő szülői figyelem – szakértők szerint ugyanis a bántalmazásnak legtöbbször vannak árulkodó jelei. Ilyen lehet a fej- és hasfájás, a teljesítmény romlása, az iskolába járás megtagadása. De vannak kevésbé egyértelmű tünetek is: ha a gyermek szétszórttá válik, társas kapcsolatai megváltoznak, érdeklődését veszti elfoglaltságaiban, szomorúság, szorongás, magányosság vesz erőt rajta, étkezési, alvási zavarai lesznek.

Beszélgessünk korlátozás helyett!

  • Beszélgessünk gyermekünkkel, kérdezzük meg, mit csinál a neten, mivel tölti az idejét.
  • Beszéljünk neki az internet veszélyeiről. Mondjuk el, ha aggódunk miatta.
  • És ami ennél is fontosabb: tanítsuk meg nemet mondani.

Ha a gyermek maga mondja el, hogy zaklatják, az már fél siker!

  • Ha gyermekünk hozzánk fordul problémájával, köszönjük meg neki – ugyanis felismerte, nem helyénvaló, ami vele történik, és mert segítséget kérni.
  • Nyugtassuk meg: nem kell okolnia magát a történtekért.
  • Keressünk közösen olyan megoldási stratégiát, ami neki és nekünk is megnyugvást ad.
  • Azonnali megoldás lehet a tiltás, a posztok töröltetése, vagy az oldal jelentése.
  • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán tájékozódhatunk arról, milyen tartalmat és hogyan tudunk jelenteni, tiltani.
  • Érdemes végig gondolni, honnan indult a zaklatás (pl. iskola, különóra stb.) és jelezni az esetet az érintett pedagógusnak, szülőnek – fontos, hogy a probléma az adott közösség szintjén is kezelve legyen.

Intimitás a neten?

  • Szextingnek nevezzük azt, amikor szexuális jellegű fotót, videót küld valaki magáról e-mailen, chaten stb. Érdemes minél korábban elbeszélgetni gyermekünkkel az online tér veszélyeiről és arról, hogyan tudja magát megvédeni a neten.
  • Nézzünk utána az online szűrőprogramoknak, amelyek megvédhetik gyermekeinket az ismeretlen zaklatóktól.

További tippek és információk, a témával foglalkozó szakértői videók találhatók az „Ismerd fel és tegyél ellene” kampányoldalon. A kampány részeként a szülők számára egy kisokos, a gyermekeknek pedig egy applikáció is készült: HelpAPP. A kampány főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt .

Ez a cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Magyar Suzuki Zrt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!