Lantos Csaba az energiafaló iparágakról: Nem attól jön a magasabb hozzáadott érték Magyarországra, hogy ideköltöznek a digitális nomádok

Legfontosabb

2023. június 2. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés fontosabb téma van mostanában az energiaügynél, nem véletlen, hogy a téma saját tárcát is kapott a magyar kormányban az energiaválság idején. A miniszteri posztot a korábban üzletemberként ismertté vált Lantos Csaba vállalta el, aki most a Téma podcast heti vendégeként beszélgetett Brückner Gergővel Magyarország legfontosabb energetikai kérdéseiről.

A műsorban szóba kerül többek között, hogy:

  • Mit mond Lantos arra a kritikára, hogy a kormányzati iparpolitika sokak szerint szerencsétlen módon olyan ágazatokat vonz (pl. akkumulátorgyártás), amelyek nagyon energiaigényesek? Miért nem látja súlyos problémának, hogy az általános elektrifikáció mellett az ipar is nagy mértékben növelni fogja az áramfogyasztást?
  • Mi van most a szélerőművek kérdésével, amelyek újbóli engedélyezésére a közelmúltban több ígéret elhangzott? Min megy még a vita ezzel kapcsolatban az EU-val és mikorra lehet kész az új szabályozás?
  • Hogy került elő újra a vízi erőművek ötlete a bős-nagymarosi rossz emlékek után, és hol épülhetnek ilyenek?
  • Nem kellene-e nagyobb hangsúlyt tenni a nem megszokott irányokból érkező LNG-re (cseppfolyósított földgáz) a miniszter szerint? Milyen újabb gázútvonalaink vannak, amelyekkel az orosz gázról részben le tudunk válni?
  • Miért ilyen magas még mindig és mikor mehet lejjebb a gáz nem támogatott fogyasztói ára, ami nagykereskedelmi szinten már rég visszatért a normál sávba? Miért tartja túlzottan hurráoptimistának a mostani piaci hangulatot és milyen kockázatokat hordoz a jövő tél?
  • Mit gondol az MVM-ben történő, váratlan személycserékről? Hogyan szolgálják szerinte a változások az MVM-nél azt, hogy tőzsdére mehessen a cég és a Molhoz, OTP-hez hasonló nagyságrendű szereplő, regionális bajnok legyen?
  • Fejlődhet olyan irányba a technológia, hogy valahogyan a hazai kőszenet is el tudjuk még használni a klímacélok tartása mellett?
  • Mikor indulhat el a mostani becslések szerint a termelés Paks II-n? Van-e szükség Paks III-ra, és milyen típusú atomerőmű lehetne ez?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!