Hernádi: Ennek a háborúnak vége lesz, és Oroszország Európának a része

2023. április 28. – 07:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Téma podcast harmadik részében Hernádi Zsolt járt a Telex stúdiójában, a Mol elnök-vezérigazgatóját még a társaság április 27-i közgyűlése előtt tíz nappal kérdezte Brückner Gergő. Az interjú után nem sokkal a horvát alkotmánybíróság helybenhagyta a Hernádi Zsolttal szembeni horvát ítéletet, az erről szóló kérdéseket sem vágtuk ki az adásból, de itt már változás történt.

Üzemanyag- és Mol-ügyek Hernádi Zsolttal a Témában.

Arra a kérdésre, hogy mit tett Magyarország azért, hogy a mostani háborús helyzetben – akár a gazdasági racionalitástól elvi okok miatt távolodva, ahogyan azt több ország esetében látjuk – a maga lehetőségeihez mérten távolodjon Oroszországtól, Hernádi azt mondta: „rettentő fontos pont volt, hogy stabilizáltuk a helyzetet”, tehát például elérték azt, hogy ne azonnali és olyan súlyos hatású legyen Magyarországon az olajszankció. Mint mondta, itt a szomszédos országoknak is volt szerepük, nem csak a magyar kormány ment a puhítás irányába:

„Kerek perec a teljes olajat le akarták állítani, és ezt végül is úgy tudtuk megúszni, hogy a magyar kormány nagyon keményen beleállt ebbe, és ehhez később csatlakozott a szlovák kormány is, és aztán a csehek is egy kicsit felemelték a kezüket.”

Hernádi Zsolt arról is beszélt, hogy az, hogy végül is mi kerül szankcionálásra, azon is múlik, mekkora lobbiereje van annak az országnak, amelynek egy adott orosz nyersanyagra szüksége van. „Hallottál róla, hogy az LPG, tehát a likvid propán-bután gáz ötletként egyszer is felmerült volna? Az európai piac importjának a 80 százaléka Oroszországból jön mind a mai napig” – magyarázta arra utalva, hogy ez a termék azért nem került szankciós listára, mert nagyobb országoknak ez nem gazdasági érdekük.

A stabilizálás mellett azonosították azokat a projekteket, amik ahhoz kellenek, hogy mind a két irányból tudjon a Mol olajat feldolgozni, mondta Hernádi Zsolt. „Mert én azért még mindig hiszek abban, hogy előbb-utóbb ennek a háborúnak, ennek a megmagyarázhatatlan dolognak egyszer vége lesz. És aztán mindig gondolok arra, hogy Oroszország, akárhogyan is nézem, Európának a része, és az oroszországi nyersanyagoknak továbbra is a legtermészetesebb piaca az európai piac.”

Az adásban szóba kerül még egy csomó fontos és aktuális kérdés:

  • Stabil a hazai üzemanyaghelyzet? Mi lesz, ha a szomszédos országok a terveiknek megfelelően emelnek a tranzitdíjakon?
  • Hogyan jut vissza a szankciókat megkerülve Európába az orosz dízel, ráadásul teljesen legálisan?
  • Miért rossz a mostani helyzet a 2050-es klímacél megvalósítása szempontjából is?
  • Van még esély a Mol beszállására a Budapest Airport megvásárlásába?
  • Milyenek a cég hosszabb távú kilátásai olcsó orosz olaj nélkül, és hogyan hatnak a különadók?
  • Tett-e eleget Magyarország azért, hogy leváljon az orosz nyersanyagokról?
  • Utazhat-e már Hernádi Horvátországba, mi a helyzet a horvát büntetőügyével?
  • Mi a helyzet Hernádi személyes vállalkozásaival, mennyire sikerült belakniuk az új Mol-székházat, és hogyan értékeli, hogy eleinte be lehetett látni az utcáról a férfimosdóba?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!