Székely Kriszta megpályázza a Katona József Színház igazgatói posztját

2024. augusztus 26. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta jövőre megpályázza az intézmény igazgatói posztját – ezt a színház évadnyitó ülésén jelentette be Máté Gábor jelenlegi igazgató, akinek mandátuma 2026. január 31-én jár le. Azt, hogy a Katona vezetősége a színházon belülről érkező pályázót szeretne, már korábban elárulták, most azt is, hogy a társulat Máté után Székely Krisztát látná szívesen a színház élén.

Fotó: Soós Bertalan / Katona József Színház
Fotó: Soós Bertalan / Katona József Színház

A jövőre hetvenedik életévét betöltő Máté Gábor 2011. február 1-jétől vezeti a Katonát, igazgatóként idén az utolsó teljes évadát kezdi meg. A színház 2024/25-ös évadában Székely Kriszta Ferdinand von Schirach Nyílt tárgyalás című darabját rendezi, amelyben vendégművészként látható lesz Udvaros Dorottya is. Udvaros a Katona alapító tagjaként 1982 és 1993 között volt a társulat tagja, így több mint harminc év után tér vissza a színház színpadára.

Emellett Tarnóczi Jakab Radical Relax címen készít majd előadást a nagyszínpadon, a Kamrában Jánossy Lajos Itt élet című művét Máté Gábor rendezi, míg Ascher Tamás az Egy nyár című Goldoni-darabot állítja színpadra. Készül egy adaptáció Hajnóczy Péter A halál kilovagolt Perzsiából című regényéből is, a Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című regényével bemutatkozó Biró Zsombor Aurél pedig 2031 címen írt darabot a színház számára.

A Katona József Színház idén is rekorder a Színikritikusok díjának jelölései számában: 4 előadásuk összesen 8 jelölést kapott, A legjobb rendezésért versenyben van Székely Kriszta Az ember tragédiája alapján készített EMBTRAG című előadása is. A Színikritikusok díját szeptember 17-én adják át a Trafóban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!