Mécseseket gyújtottak a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az intézményi önállóságuk megszűnése miatt

2024. július 1. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csendes tüntetéssel emlékezett meg vasárnap este a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) önállóságának megszűnéséről az intézmény 40-50 munkatársa, akik mécsesekkel rakták körbe az épületet, és egy PIM feliratot is formáltak, írja a 444.

Mint a lap emlékeztet, július 1-től lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely a PIM előző igazgatója, Demeter Szilárd által vezetett Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM), pontosabban a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központba olvasztott be több fővárosi kulturális intézményt, így az irodalmi múzeumon kívül a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot és az Országos Széchényi Könyvtárat. Az intézmények az MNM tagintézményeként, ezt feltüntetve, de a nevüket megőrizve működnek tovább.

Az azóta lemondott Csák János miniszter tavaly novemberben rúgta ki azonnali hatállyal L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját. A menesztése hátterében feltehetően az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítása körüli ügy állt, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki tavaly februárban.

Néhány hónappal ezelőtt pedig kiszivárgott egy olyan, a kultúra totális központosításáról szóló törvénytervezet, amely alapján nemcsak a budapesti, de a teljes magyarországi múzeumi szférát, valamennyi könyvtárat, és a teljes állami finanszírozású alkotóművészeti szektort is központilag szabályoznák. Ha az országgyűlés ősszel megszavazza a tervezetet, a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülnének. A tervezet lehetséges irányairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!