A boldogság keresésével folytatódik a Telex Filmklub

2024. április 11. – 04:05

A boldogság keresésével folytatódik a Telex Filmklub

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magyar–bhutáni dokumentumfilmmel folytatódik a Telex Filmklub idei évadja, ráadásul egy olyan filmmel, ami az idei Sundance-filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be.

A boldogság ügynöke címét nem átvitt értelemben kell érteni, a film főszereplője egy olyan kérdezőbiztos, aki a bhutáni állam nevében kérdezi ki a lakosságot arról, hogy mennyire boldog. Közben megismerjük néhány bhutáni hétköznapi életét, és maga a kérdezőbiztos is lassan a film főszereplője lesz, ahogy próbálja a saját boldogságát megtalálni.

A film hivatalos leírása:

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők csapata egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követte. A mindössze 780 000 embert számláló Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és egy kétórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.

A filmben Amber házról házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán, valóban mérhető-e a boldogság.

Itt a film előzetese:

A vetítés után beszélgetés lesz vendégekkel, akik most Szakonyi Noémi, A boldogság ügynöke producere (és a Hat hét című magyar film rendezője is) és Szombat Éva fotográfus lesznek.

A vetítés április 24-én lesz, a budapesti Toldi moziban, 19:30-as kezdéssel. Jegyeket itt lehet rá vásárolni.

Itt lehet követni a vetítés Facebook-oldalát.

Még két filmet fogunk vetíteni a nyári szünet előtt, címek egyelőre nincsenek, de dátumok igen, érdemes beírni őket a naptárba:

  • május 22.
  • június 19.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!