Rangos spanyol irodalmi díjat kapott Krasznahorkai László

2024. március 16. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Krasznahorkai László nyerte el idén a rangos spanyol Formentor nemzetközi irodalmi díjat.

„A magyar nyelv örökségének megismertetéséért, a képzelet elfeledett dimenzióinak helyreállításáért és elegáns írásának virtuozitásáért a zsűri a 2024. évi Formentor irodalmi díjat Krasznahorkai László magyar írónak ítéli oda” – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Az öttagú testület méltatásában kiemelte „a világ valóságát behálózó, feltáró, elrejtő és átalakító narratív erő fenntartását”, az irodalmi képzelet lenyűgöző labirintusainak felépítését, valamint a magyar író részletgazdag, lassú stílusát, amely „a szórakoztatás ipari hatásától teljesen idegen irodalom alkotói energiáját tükrözi”.

Krasznahorkai László – Fotó: Marjai János / MTI
Krasznahorkai László – Fotó: Marjai János / MTI„Munkássága az évtizedek során az európai regény művészeti hagyománya iránt elkötelezett nemzetközi olvasóközösséget hozott össze” – fogalmazott a zsűri a Kossuth-díjjal és Nemzetközi Man Booker-díjjal is elismert Krasznahorkai Lászlóról, akinek tizenegy könyve jelent meg spanyolul.

A Formentor nemzetközi irodalmi díjat 1961-ben alapították olyan művek minőségének és integritásának elismerésére, amelyek megszilárdítják az irodalom presztízsét és kulturális hatását. Az első évek díjazottjai között volt például az ír Samuel Beckett és az argentin Jorge Luis Borges.

Több évtizedes szünet után 2011-ben élesztették újra az elismerést, amelyet mások mellett a Nobel-díjas francia Annie Ernaux, az orosz Ludmilla Ulickaja, vagy tavaly a francia Pascal Quignar vehetett át.

Krasznahorkai legutóbb megjelent magyar kötetéről itt olvashatja a Telex kritikáját, az íróval készült korábbi interjúnkat pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!